Lleida
5/16° C (pluja)
97% 26 km/hLleida ha atès des del gener 137 casos d'intoxixacions etíliquesMentre que l'any passat en el mateix període de temps, des de principis d'any fins al juliol se'n van atendre 149 urgències


A les comarques de Lleida, entre gener i juliol d’aquest any 2019 s’han atès 137 urgències per intoxicacions etíliques, mentre que en el mateix període de 2018 es van atendre 149 d’urgències per aquest motiu.

Les xifres més destacades de Catalunya, aplicables a Lleida, constaten que 1 de cada 5 joves entre 14 i 18 anys s’ha emborratxat en els últims 30 dies, i un 10% de les persones entre 15 i 64 anys beu cada dia.

Tothom té un paper molt important en la prevenció i sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol. Aquest és el principal missatge que l’Agència de Salut Pública de Catalunya, a través de la Sub-direcció General de Drogodependències, va transmetre en la campanya iniciada el novembre de l’any passat, dissenyada en el marc de la V Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol.

La campanya, que té com a lema ‘L’alcohol és responsabilitat de tothom’, apel·la a la responsabilitat que té tota la societat envers l’alcohol i els danys que ocasiona, per a un mateix i per a terceres persones, i tant en l’àmbit de salut, com social i econòmic. A més, la campanya és el punt de partida de la iniciativa ‘Jo m’hi adhereixo’ que, vol aconseguir el màxim nombre d’adhesions per part d’entitats i persones.

Hi ha un equilibri en el consum de les begudes alcholiques a Catalunya respecte als que no ho fan. El 9,8% de les persones entre 15 i 64 anys (16% en homes i 3,5% en dones) beuen alcohol cada dia i un 9,1% restant (7% en homes i 11% en dones) es declara abstemi. A més, gairebé el 6% de la població en aquesta franja d’edat (7,3% en homes; 4,6% en dones) afirma haver-se emborratxat alguna vegada en els últims 30 dies i el 15% (19,8% en homes; 10,3% en dones) ha fet almenys un episodi de binge drinking, un consum intensiu i elevat d’alchol en l’últim mes. 

Entre les persones joves (14-18 anys) aquestes formes de consum estan més esteses. El 21,1% (19,5% en homes; 22,8% en dones) s’ha emborratxat, especialment durant el cap de setmana, i el 27,4% (28,2% homes; 15,9% dones) ha fet almenys un episodi de binge drinking durant l’últim mes. A més, en aquests episodis de consum intensiu d’alcohol, sovint es consumeixen també altres substàncies, especialment el cànnabis.

Per una altra banda, l’alcohol és la substància amb més demandes de tractament –per part de 5.952 persones, un 43,39% del total- en els Centres d’Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS) i també la que causa més danys a tercers, segons va afirmar del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya-.

Per últim, l’alcohol, a més, pot causar problemes a tercers, per això convé prestar especial atenció a les circumstàncies que augmenten el risc de tenir problemes derivats del consum d’alcohol per a la mateixa persona o per a persones de l’entorn. Per tant, cal tenir en compte l’alcohol a l’hora de barrejar medicaments, conduir i mantenir relacions sexuals, perquè no és un fet que solament et repercuteixi a tu sinó que arriba a afectar a tota la gent del voltant.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats