Lleida
-2 / 19° C (sol)
97% 26 km/h


La Generalitat 'frena' de moment l'expulsió de l'os Goiat fins que no disposi d'un protocol d'actuacióAquest exemplar va fer 12 atacs a Catalunya fins a l'agost, un terç del total


La Generalitat té comptabilitzats fins el 31 d'agost passat un total de dotze atacs de l'os Goiat a bestiar de Catalunya. A França, va fer 15 atacs. Aquests 27 atacs suposen entre el 30 i el 40% de tots els atacs d'ossos a ramats, cosa que fa que aquest exemplar sigui considerat d'una "intensitat depredadora anòmala i molt alta". En total, Goiat ha mort 22 ovelles, quasi totes a França, una cabra, vuit ruscos d'abelles i nou cavalls, vuit a Catalunya i un a França. Tot i considerar-se un cas poc habitual, tampoc és únic, i el Govern recorda que al Pallars en tot el 2017 els gossos assilvestrats van matar més de 500 ovelles, mentre que els ossos bruns en van matar tres.

En una roda de premsa a la seu central del Departament de Territori i Sostenibilitat, a Barcelona, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ha volgut fer un exercici de "transparència" i clarificar el posicionament del Govern davant les crítiques dels ramaders i dels ecologistes davant dels atacs d'aquest exemplar. Així, ha dit que és cert que aquet os concret fa més atacs del que és habitual en la seva espècie i, a més, s'atreveix a atacar bestiar major, com eugues i vaques, mentre que el més habitual és que ataqués ovelles i cabres. Per això, els tècnics de Catalunya, Aragó i Navarra estan intentant consensuar un protocol sobre com actuar en casos similars i excepcionals com aquest. Aquest protocol, segons Miralles, probablement acabarà amb "l'extracció" de l'animal del seu actual entorn, cosa que significaria portar-lo a un 'santuari', cosa poc probable, o sacrificar-lo.

Per fer-ho, primer cal localitzar-lo. Actualment es troba a la zona francesa del riu Garona, però es preveu que com cada any a la tardor torni cap a l'Aran. De fet, és l'únic del prop de mig centenar d'ossos del Pirineu que porta un collar amb geolocalitzador. No obstant això, la bateria del GPS s'està acabant, i les autoritats franceses no volen col·laborar en la seva localització per capturar-lo i canviar la bateria. Per això, s'ha optat de moment per espaiar el període d'enviament de la posició del collar, i així estalviar bateria. Segons Miralles, Goiat no té problemes d'agressivitat ni ataca els humans, però admet que els atacs a vaques i eugues genera por en la població.

Miralles ha sentenciat que la presència de l’os al Pirineu “no té volta enrere i un sol exemplar no pot posar en perill la feina de 20 anys”. La decisió del futur de Goiat, ha recordat Miralles “no es prendrà en calent sinó en base a una avaluació tècnica que s’està elaborant” i a un “Protocol d’intervenció i gestió d’ossos problemàtics” consensuat pel conjunt d’administracions. El Departament ja va exposar el passat mes de juliol la voluntat d’extreure aquest exemplar del medi, tot i que manera imprescindible primer cal l’avaluació tècnica i jurídica en què s’està treballant.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats