Lleida
8/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/hNeix un linx al PallarsEl naixement, el primer al Pirineu català des de fa més d'un segle, ha estat al Centre MónNatura de les Valls d'Àneu


El linx és una espècie que es va extingir fa moltes dècades al Pirineu de Lleida. Aquest naixement amb èxit a les Valls d’Àneu obre la porta a tornar a posar sobre la taula la conveniència de posar en marxa un pla de reintroducció a la serralada.

Va néixer el passat 28 de maig al Centre de Recuperació de Fauna de MónNatura Pirineus, al Pallars Sobirà. Encara no té nom, és un mascle i pesa actualment un quilo. Es tracta del primer linx que neix al Pirineu català des de fa més d’un segle. És de l’espècie Linx europeu o Link Boreal, extingida en aquesta zona i es troba en perfecte estat de salut. 

Els seus progenitors van néixer en captivitat al maig del 2008 en un centre de fauna de Galícia i van ser traslladats al centre d’educació ambiental del Pallars a l’agost del mateix any. Porten per tant 11 anys al centre i fa poc van tenir aquest seu primer cadell i de manera totalment natural.

El cadell de linx no és previst que s’alliberi i romandrà amb els seus pares en semillibertat en un espai d’uns 400 metres quadrats en aquest centre de natura del Pallars Sobirà, gestionat per la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Miquel Rafa, director de Territori i Medi Ambient de la Fundació, va remarcar ahir des de les Planes de Son la importància d’aquest naixement i va explicar que aquest linx reforçarà la tasca d’educació ambiental que es fa en aquest centre, on hi ha altres espècies d’animals com el trencalòs, el duc, el cabirol, la marta, la fagina, la guineu, entre altres, que permeten explicar la seva funció ecològica als Pirineus.

En aquests moments no hi ha en marxa cap pla de reintroducció de l’espècie de linx al Pirineu català com per exemple hi ha amb l’ós, per la qual cosa no es pot alliberar cap exemplar.

Els experts sostenen que el naixement del linx al Pallars ja és un senyal de què l’espècie vol tornar a estar present en aquestes valls de la serralada ja que demostra que novament s’adapta perfectament al hàbitat. De totes maneres el nou cadell romandrà al Centre de Natura de la Fundació Catalunya-la Pedrera.

Els experts afirmen que si es tornés a reintroduir aquesta espècie permetria regular greus problemes com per exemple la superpoblació de cabirols ja que actuaria com a depredador.

Durant els darrers 11 anys més de 100.000 persones han visitat el centre MónNatura Pirineus i han pogut conèixer aquests animals i aprendre la funció ecològica que tenen als Pirineus.

Ubicat a les Valls d’Àneu és un centre que disposa d’unes instal·lacions que ofereixen estades i activitats adreçades a tot tipus de públic amb una missió molt clara: sensibilitzar a la societat vers el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura i el paisatge mitjançant activitats d’educació ambiental.

Foto: Ramon Baylina

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats