Lleida
4/15° C (sol i núvols)
97% 26 km/hPodem s’obre a negociar els comptes de la Diputació i fixa l’habitatge com un dels pilarsDefensen que també s’han d’incloure polítiques de participació per acabar amb “el modus operandi clientelar” de la institució


A l’espera que l’equip de Govern de la Diputació presenti els pressupostos del 2020, el grup d’En Comú Podem va entregar ahir al matí tres línies de propostes per negociar els comptes: habitatge, transició energètica i participació ciutadana.  

L’objectiu, diuen, és que “acabar amb el modus operandi hermètic, clientelar i fosc que per desgràcia ha vingut presidint el govern de la Diputació durant molts anys”. És per això que la formació ha decidit presentar tres línies de propostes per negociar els comptes de l’ens provincial. En primer lloc, proposen “una línia de suport econòmica pels ajuntaments, finançar l’adquisició d’habitatges mitjançant el dret de tanteig i retracte”. 

Així mateix, la portaveu a la institució, Elena Ferre, va explicar que també “exigim que el pressupost contempli programes de transferències de capital a famílies i a entitats sense afany de lucre, fomentant habitatge d’inclusió social, a les víctimes de la violència masclista i a altres col·lectius desafavorits”.  

D’altra banda, pel que fa a l’eix de transició energètica, demanen que els comptes incloguin la creació de l’Agència de l’Energia de les Terres de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran. Segons Ferre “el que faria l’agència seria tractar aquelles qüestions energètiques i la repercussió ambiental en el nostre territori” i, per això, hauria d’elaborar un “pla de transició energètica per a tota la demarcació”. Finalment, i seguint un dels seus principis bàsics, demanen fomentar la participació ciutadana i la “presa de decisions col·lectiva”. En aquest sentit, aposten per desenvolupar un tipus d’eina com el “Decidim”. 

Amb aquestes mesures, el partit vol participar de manera “activa” en els comptes sense deixar de fer “oposició” però adverteixen que l’acceptació d’aquestes propostes no comporta, de facto, el vot favorable de la formació, sinó que també demanen “poder fer una visió global de tot el pressupost”. 

Per la seva banda, des de Presidència s’afirma que “s’han rebut i s’estudiaran amb voluntat integradora”. 

Els danys pels aiguats calculats per l’ens augmenten als 13 milions

Els danys pels aiguats que hi va haver el mes d’octubre quantificats per la Diputació de Lleida ascendeixen, finalment, als 13 milions d’euros, segons van informar ahir fonts del consistori en aquest diari. En aquest sentit, a l’ens li faltaven les quantificacions dels danys dels municipis d’Arbeca  –un dels més afectats–i de Bovera, a més dels danys patrimonials. Per tant, es passa dels 8 milions que va confirmar la Diputació al mes de desembre als 13 milions actuals. 

Així mateix, l’ens haurà de verificar les peticions que han fet els consistoris amb les que han presentat, també, a les altres institucions implicades per comprovar que no hi hagi duplicitat. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats