Lleida
0/7° C (núvols)
97% 26 km/hPonent Coopera i el Consell de les Garrigues incentiven la creació d’una cooperativa de serveis turístics a les GarriguesL'objectiu és incentivar un projecte empresarial que pugui oferir serveis de guiatge turístic a la comarca de les Garrigues per donar resposta a la necessitat d’aquest territori.


Una empresa que cobreixi la demanda de diferents serveis turístics a les Garrigues. Aquesta és una de les carències de la comarca que es van detectar en la diagnosi de la cadena de valor de l'oli, un estudi global impulsat des del Consell Comarcal que analitza les potencialitats de la comarca i la manera com explotar-les. D'aquest estudi en van sorgir unes jornades de formació de guies turístics especialitzats en el patrimoni garriguenc en què van participar una vintena d'alumnes i ara, un cop ja s'ha format un grup de persones especialitzades, des del Consell es defensa que el següent pas és crear una empresa que satisfaci la demanda dels diferents agents comarcals. Per aquest motiu, aquest proper dijous 4 d’abril, Ponent Coopera i el Consell organitzen una jornada de formació sobre com fer una cooperativa de serveis turístics. 

La jornada, que es farà a l'ens comarcal, començarà a les 17 hores, amb la benvinguda i la introducció de la fórmula cooperativa on els assistents coneixeran els valors i principis cooperatius, i el funcionament i els principals avantatges econòmics, fiscals i laborals de les cooperatives en comparació a la resta de fórmules empresarials. Seguidament, a les 18.45 hores, els participants coneixeran de primera mà l’experiència de la cooperativa turística gironina Gisfera, pionera al país. Finalment, a les 19.15 hores, es farà una dinàmica participativa amb l'objectiu d'exposar com la fórmula cooperativa pot resoldre els dubtes i inquietuds a l'hora d'emprendre un projecte empresarial d'aquest tipus.

La jornada vol incentivar l'inici d'un projecte empresarial cooperatiu que ofereixi serveis de guiatge turístic al territori amb l'objectiu que empreses privades i administracions públiques puguin adquirir els serveis d'aquesta empresa per tal promocionar i difondre el patrimoni en totes les seves vessants (cultural, arquitectònic, paisatgístic, agroalimentari, etcètera). Ponent Coopera també podrà realitzar de forma totalment gratuïta tot l'acompanyament en el procés de constitució d'aquest projecte empresarial.

Les cooperatives, a l’alça

La cooperativa, com a fórmula jurídica i empresarial característica de l’economia social i solidària, és una de les modalitats empresarials més presents a Catalunya i al món. A Catalunya existeixen 4.200 cooperatives constituïdes que donen lloc de treball a més de 46.000 persones i representen una facturació de més de 4.500 milions d’euros. El 2018 va assolir-se un rècord de creació de cooperatives, amb 210 de noves en 30 comarques diferents.

En temps de crisi, les cooperatives no només han resistit l’envestida sinó que s’han mostrat com una solució alternativa per a molts treballadors i treballadores en un moment en què les empreses convencionals anaven a la baixa. A més, permeten la innovació i una manera de treballar més equitativa i més justa. L’ocupació en les cooperatives catalanes durant el primer trimestre del 2017 va superar els nivells previs a la crisi econòmica.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats