Lleida
16/27° C (pluja)
97% 26 km/hPonts prepara unes 12.000 racions del seu popular ranxo per ajudar als seus veïns a entrar al període de la quaresmaLa festa es vol projectar fora de les comarques lleidatanes donant-la a conèixer a representants del sector gastronòmic


La localitat de Ponts (Noguera) s'acomiada aquest dimarts del gruix dels actes de Carnaval cuinant el seu popular ranxo, del qual se n'elaboren entre 10.000 i 12.000 racions a partir de més d'un miler de quilos d'aliments; entre ells pollastre, botifarra negra, cansalada i patata. Aquesta típica escudella d'hivern serveix per rememorar una tradició que s'origina, com a mínim, al 1875 i que tenia com a objectiu preparar als seus veïns per al període de la quaresma. Per tal de donar a conèixer la festa més enllà de les comarques lleidatanes, des del consistori s'ha apostat per convidar enguany a la cuinera Carme Ruscalleda i la idea és que, d'ara en endavant, hi sigui present un representant del sector gastronòmic en cada edició.

Ruscalleda ha definit la festa del Ranxo de Ponts com un "espectacle", afegint que no només ho és per l'elaboració del propi plat sinó per la gent. En aquest sentit, ha dit que una celebració d'aquest tipus "deixa empremta" i, per tant, té la intenció de contribuir a donar-la a conèixer. La cuinera també ha destacat el fet que aquesta tradició s'hagi seguit durant prop de 150 anys a la localitat de la Noguera.

Per la seva banda, l'alcalde de Ponts, Josep Tàpies, ha dit que un dels reptes de futur de la festa és el de "traspassar fronteres", motiu pel qual han comptat amb Carme Ruscalleda com a convidada d'honor. La intenció és que en les futures edicions sempre hi hagi una persona vinculada al món de la cuina, per tal que aquesta figura ajudi a projectar-la més enllà de les comarques de Ponent i de l'Alt Pirineu, on ja es coneix àmpliament.

Mentre, la cap dels cuiners del Ranxo de Ponts, Rosa Boix, ha explicat que una de les seves particularitats d'aquest plat està en la seva cocció, ja que es fa mitjançant foc de llenya i amb olles d'aram, el que li aporta un gust diferent. Històricament, el seu objectiu era que tothom pogués menjar "un plat calent i fort", ja que aquest està composat per diferents tipus de carn i ajuda a afrontar aquest període fins a Pasqua "amb més forces".

Enguany, a la festa hi ha participat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el delegat del Govern, Ramon Farré, el subdelegat de l'executiu de l'Estat, José Crespín, i la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, a més de diputats i alcaldes, entre d'altres. Un cop enllestit, l'àpat s'ha beneït davant de les diverses autoritats que hi ha assistit i, després, s'ha començat a repartir davant la multitud de persones que portaven olles o carmanyoles per endur-se'l o menjar-se'l 'in-situ'.

La tradició explica que la vigila de Carnaval, els veïns de Ponts passaven casa per casa per recollir el màxim possible d'ingredients per elaborar el ranxo. Avui però, són pocs els que lliuren en continuen lliurant quan els passa la comitiva que porta a terme aquesta acció coneguda com a 'Lali-lali', i normalment s'acostumen a donar diners per ajudar a finançar la festa.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats