Lleida
17/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/hPosposen els actes del centenari de l'arrencament de les pintures de MurLa representació teatral 'Mur, guspira del MNAC', de Comediants, es trasllada al cap de setmana de l'1 de maig del 2021


A causa de l'actual situació d'alarma sanitària causada per la covid-19, el comitè organitzador del programa d'actes 'Mur: 1919-2019, cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català' ha decidit posposar les darreres activitats previstes en el marc del centenari, a la col·legiata de Santa Maria de Castell de Mur (Pallars Jussà). Així, la representació teatral 'Mur, guspira del MNAC', de la companyia Comediants, es trasllada al cap de setmana de l'1 de maig del 2021. Les més de 400 entrades que s'havien venut ja s'han reemborsat. Pel que fa a les jornades entorn el centenari es reprendran a la tardor, quan es farà també la inauguració de l'exposició 'Mur, cent anys de l'arrencament de les pintures'.

Sota el títol 'Mur: cent anys de l'arrencament de les pintures', s'engloben una sèrie d'activitats que volen recordar els fets ocorreguts l'any 1919, quan es van arrencar i vendre les pintures romàniques de Santa Maria de Mur, uns fets que van ser determinants per a la preservació i protecció de l'art a Catalunya.

Els organitzadors recorden que l'estiu del 1919, el marxant d'art nord-americà Ignasi Pollak va comprar les pintures de l'absis de la Canònica de Santa Maria de Mur al responsable de la parròquia. Les pintures van ser arrencades per tres tècnics italians amb la tècnica de l'strappo, utilitzada llavors per primera vegada a Catalunya. Traslladades a Barcelona, el col·leccionista Lluís Plandiura les va adquirir.

Josep Puig i Cadafach (president de la Mancomunitat), Jaume Bofill i Mates (president de la Comissió d'Art Medieval i Modern de la Junta de Museus) i Joaquim Folch i Torres (director de la secció d'Art Medieval i Modern del Museu d'Art i Arqueologia) van intentar evitar l'exportació de les pintures de Mur, i fins i tot aturar-ne la venda, però no disposaven dels mecanismes legals necessaris.

Dos anys més tard, Plandiura va enviar les pintures a Nova York i l'abril de 1921 van ser venudes al Museum of Fine Arts de Boston, on segueixen avui.

Aquella venda va posar en alerta la Junta de Museus i la Mancomunitat de Catalunya, que van engegar la campanya de salvament de les pintures murals romàniques que avui es conserven al Museu Nacional. L'arrencament de les pintures de Mur, ara fa cent anys, va suposar, doncs, un punt d'inflexió en la preservació i la protecció de l'art a Catalunya. És precisament amb motiu d'aquella campanya que el Museu disposa, avui, de la millor col·lecció de pintura mural romànica del món, asseguren els organitzadors.

Actualment a la Col·legiata de Santa Maria de Mur s'hi pot veure una còpia que reprodueix fidelment les pintures originals.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats