Lleida
9/22° C (vent)
97% 26 km/hProactiva Open Arms, premiada amb el Porró de Fulleda per la seva tasca salvant vides al MediterraniEl guardó es farà arribar a l'organització i s'ha lliurat en el marc de la sisena edició de la Fira Heroica


L'ONG Proactiva Open Arms ha rebut aquest diumenge el Porró de Fulleda (Garrigues), guardó que des de fa sis anys atorga l'Ajuntament del municipi per reconèixer la tasca i trajectòria d'entitats i persones. L'organització no ha pogut viatjar fins al municipi garriguenc per recollir el guardó, però sí han fet arribar un escrit en què han donat les gràcies als veïns i veïnes de Fulleda per "sumar-se a la causa" i "ajudar a fer visible" la seva tasca. En el seu lloc, el guardó s'ha lliurat a la membre de la Coordinadora d'ONGD de Lleida i veïna de Fulleda, Núria Salat, que s'ha compromès a fer arribar el Porró a l'organització. L'entrega s'ha fet en el marc de la sisena Fira Heroica, que recrea la 'Guerra del Francès' i la figura d'Agustina d'Aragó.

Amb aquest guardó, l'ajuntament de Fulleda ha volgut fer el seu propi reconeixement a l'ONG Proactiva Open Arms. En especial, ha destacat la seva tasca de protecció i rescat en el mar d'aquelles persones que intenten arribar a Europa fugint de guerres, pobresa i persecucions. L'alcalde de Fulleda, Jordi Arbós, ha explicat que es tracta d'una "realitat molt propera" i que, per aquest motiu, han cregut "oportú" fer aquest reconeixement a l'organització.

Per la seva banda, Núria Salat ha dit que el Porró 2019 vol ser un reconeixement a la tasca de tots els voluntaris i voluntàries de Proactiva Open Arms que fan "que aquest món sigui una mica millor" i ha afegit que salvar vides i defensar la llibertat "no pot ser mai un delicte". També ha explicat que l'organització havia d'anar a buscar el guardó tot i que, finalment, no ha pogut ser possible per problemes logístics i de transport. 

Open Arms, però, sí que ha fet un escrit en què donen les gràcies a Fulleda per "ajudar a visualitzar" la seva tasca de salvament marítim al mar Mediterrani. En el text, que s'ha llegit durant l'entrega del guardó, l'organització ha explicat que necessiten el "suport i la sensibilització de la població" per poder continuar salvant vides i ha remarcat que, en quatre anys, han rescatat 60.000 persones. Proactiva Open Arms també ha dit que amb el Porró 2019, Fulleda "pren la decisió de no mirar cap a una altra banda" i "demostra que es poden fer coses per evitar que milers de persones perdin la vida al mar".

L'any passat, la periodista i parella de Jordi Cuixart, Txell Bonet, va recollir el Porró 2018 de Fulleda, el poble del seu avi. Enguany, Bonet no ha pogut assistir a la fira Heroica tot i que sí que ha volgut transmetre una forta abraçada als seus veïns i veïnes a través dels seus organitzadors.

En les anteriors edicions, el Porró de Fulleda també l'han rebut Carme Forcadell, Neus Català, la família de Ramon Santamaria (primer alcalde de Fulleda en la democràcia) i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

A banda de l'entrega del Porró de Fulleda, la Fira Heroica també ha comptat amb recreacions històriques, demostracions d'oficis artesanals i un mercat de productes locals i artesans.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats