Lleida
21/34° C (sol)
97% 26 km/hSolés Carabasa és investida per unanimitat alcaldessa de PontsL’alcalde rellevat vota també a favor de la moció, que l’aparta de l’alcaldia, i insta ERC a governar en minoria amb el seu suport


“Ponts es mereix un govern fort”. Amb aquestes paraules, la republicana Solés Carabasa es proclamava ahir alcaldessa del municipi per unanimitat, després d’una negociació “llarga” amb el grup d’independents PontsxCat, que ha culminat amb una moció de censura contra Junts, que hi van acabar votant a favor. 

Amb un discurs contundent, la republicana acusava el ja exalcalde Josep Tàpies, de Junts, de ser el culpable de la moció: “Qui ha provocat que estiguem aquí és vostè” perquè “estant en minoria han governat unilateralment”. En aquest sentit, Carabasa sentenciava que “ens han ensenyat tot allò que en política no s’hauria de fer mai” i l’acusava de “manca de transparència”, “d’irreponsable” i de tenir “afany de poltrona”. 

Davant d’aquestes acusacions, Josep Tàpies havia de defensar la gestió feta al capdavant de l’ajuntament. “Hem treballat amb esforç i entusiasme per tot el poble”, va assegurar Tàpies, que va tornar a lamentar que és la segona moció de censura que viu el consistori, “les dues promogudes per ERC i amb l’impuls del mateix senyor per afavorir els seus interessos particulars i polítics”, en referència al portaveu de PontsxCat, Emili Palà. És per això, deia Tàpies, que “no hem sucumbit als seus interessos”. 

El ball de retrets entre ambdues formacions, però, es descompassava de cop amb l’anunci de l’alcalde censurat: “Votarem que sí a la moció”. I, efectivament, ho van fer per “poder donar un govern estable lliure de xantatges”. Això sí, a canvi: “estirem la mà a ERC perquè governi en solitari amb el nostre suport extern i sense les pressions d’aquestes persones” referint-se als independents. 

Josep Tàpies desdibuixava així el que havia de ser un ple tranquil i previsible i el convertia en el primer de la història de Catalunya en què el mateix alcalde censurat votava a favor de la moció de censura presentada contra ell. Amb aquest gest, el que feia Tàpies era fer-lo davant de la ciutadania, ja que “no és la primera vegada que ens apropem a ERC”. En aquest sentit, fonts republicanes van confirmar a LA MAÑANA que tenien coneixement d’aquesta decisió, de la mateixa manera que els independents, tot i que “una hora abans del ple”. 

Després de l’anunci, Emili Palà, portaveu de PontsxCat, agafava la paraula. El seu grup ha estat clau per poder engegar la moció de censura. Si a l’inici de mandat donaven suport als postconvergents, un any després recolzen els republicans. “El dia que el vaig votar ho vaig fer convençut” però “el primer mes hi va haver un oferiment de fer unes candidatures conjuntes pel futur, a les quals ens vam negar” perquè se sustentaven “sobre la Convergència de sempre”. Amb un discurs en sintonia amb les declaracions fetes des del moment que van marxar de govern, Palà va titllar “d’autoritària i segmentada” la manera de governar de Tàpies, a qui li va etzibar que “la responsabilitat del càrrec t’ha transformat”. 

Investida amb 11 vots a favor, cap en contra i cap abstenció, la republicana Solés Carabasa sortia proclamada alcaldessa per unanimitat i per començar un mandat que, diu, “serà fort i estable” i es basarà en “respostes humils i madures”. 

Amb el canvi consumat, ara només queda definir el cartipàs. El desenllaç, amb sorpresa o no, en qüestió de dies.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats