Lleida
7/18° C (pluja)
97% 26 km/hTroben més d'una trentena de cadàvers de soldats de la Guerra Civil al cementiri vell del SoleràsEs tracta de la darrera excavació del Pla de Fosses del Govern degut a la paralització que pateix aquest programa amb l'aplicació de l'article 155


Els arqueòlegs han trobat més d'una trentena de restes òssies de soldats que van lluitar a la Guerra Civil enterrats a la fossa comuna del cementiri vell del Soleràs, a les Garrigues. Aquesta intervenció que va començar el passat 16 d'octubre està inclosa en el Pla de fosses 2017-2018 i serà la darrera que es fa, tot i que n'hi havia més de previstes, degut a la paralització d'aquest programa per l'aplicació de l'article 155.

Així ho han assenyalat fonts del Departament d'Afers Exteriors que també han recordat que des de l'inici de Pla s'han localitzat 129 fosses noves arreu del país recuperat 101 individus dels bàndols republicà i nacional. L'arqueòloga que dirigeix l'excavació, Anna Camats, ha explicat que els soldats de la fossa del Soleràs provenen dels dos hospitals militars que hi havia a la població durant la Batalla de l'Ebre. Si bé de moment s'han trobat 35 individus, encara falten excavar més de 3 rases de manera que tot apunta que sortiran més de 100 cossos i aquesta es convertirà en la fossa més gran que s'ha obert fins ara.

Del juliol de l'any 1938 fins al desembre de mateix any el Soleràs va acollir dos hospitals que atenien alguns dels ferits a la Batalla de l'Ebre. El primer hospital es va situar en una casa del poble i explica l'alcalde Jordi Sarlé que els militars van decidir transformar-la en hospital ''perquè era gran''. Aleshores van fer fora els propietaris i després de la Guerra va tornar a acollir els seus inquilins tot i que actualment està buida. L'altre hospital es va situar en un mas a un quilòmetre i mig del poble, perquè ''ja no hi cabien tots''.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats