Cs i Vox demanen que el Parlament faci sessions de control al Govern en funcions
Segons Martín Blanco hi ha “espais legals” per buscar la fórmula i ha citat la Constitució. I és que, segons Cs, es tracta d’una qüestió de “principi democràtic” i ha fet referència a la situació excepcional actual. “Entenc que no es pugui presentar una moció de censura o una qüestió de confiança però és imprescindible que s’arbitrin mecanismes de control parlamentari al Govern. No és normal que no hi hagi cap mena de control”, ha afegit.
Per a Cs, el Govern en funcions està prenent decisions “de manera absolutament descontrolada”. I el partit liberal també reclama que es posi en marxa la comissió parlamentaria de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ja que consideren que no poder controlar els mitjans públics és una concepció “impròpia” de la democràcia.
En la mateixa línia, Vox ha defensat que el Govern no pot funcionar sense donar explicacions sobretot tenint en compte “la seva enorme capacitat per donar més importància als seus deliris ideològics que als problemes reals dels ciutadans”. “Moltes famílies ho estan passant malament i el que menys necessiten és veure com Puigdemont i Aragonès es dediquen a discutir sobre com es reparteixen el pastís del poder”, han afegit.
En la situació actual, no s’han constituït les comissions parlamentàries, que és on els grups poden demanar compareixences dels consellers. Aragonès podria comparèixer al ple com a president en funcions a petició pròpia o si ho demanen els grups.
Fins ara al Parlament no s’han fet mai sessions de control a un govern en funcions. En la passada legislatura, des del gener del 2018 quan es va constituir el Parlament fins a la investidura de Quim Torra, el 14 de maig, es van fer diversos plens ordinaris però sense cap sessió de control al Govern.
De moment, la Mesa i la Junta de Portaveus encara no han parlat de fixar plens ordinaris abans que hi hagi el ple d’investidura. I és que fa només una setmana de la investidura fallida de Pere Aragonès i es volen donar un marge de temps per veure si les negociacions van per llarg. Entre les qüestions pendents que hi ha sobre la taula hi ha la substitució del secretari segon de la Mesa, càrrec al qual ha renunciat Jaume Alonso-Cuevillas després de les discrepàncies amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Aquesta substitució s’ha de votar en un ple del Parlament. I a més, diversos grups ja han presentat propostes de resolució que també s’han de votar en el marc d’un ple.