Blasco espera que el pla sigui un espai de reflexió per “generar idees, per sortir de la zona de confort, provocar, buscar implicació i dibuixar el futur de la dansa tradicional que ha d’anar des dels esbarts i els futurs formadors i que hauran de ser els futurs coreògrafs del país”.
Com ha desgranat Blasco, el pla té com objectius: estimular la participació i la creació a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional; estimular els joves a afrontar nous reptes i a donar noves mirades al món de la dansa d’arrel; afavorir que els creadors emergents treballin amb la dansa d’arrel; promoure el circuit i l’exhibició de propostes artístiques d’esbarts i grups de dansa d’arrel, així com afavorir-ne la presència als mitjans de comunicació.
Mesures
Pel que fa la formació, es concediran 12 beques a joves d’esbarts amb sortides de cap de setmana a espais i esdeveniments de referència per a conèixer i intercanviar idees i experiències i es potenciarà les danses vives locals en l’educació primària, en col·laboració amb el Departament d’Educació.
Entre altres mesures, a través de Fira Mediterrània, i amb el suport dels festivals de dansa d’arrel tradicional, s’acompanyarà econòmicament i es facilitaran complicitats a projectes que vulguin crear noves propostes a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional i es crearà un mapa de joves del món dels esbarts que estiguin estudiant o vulguin estudiar dansa professionalment, i s’acompanyarà els seus primers treballs a través de la Fira Mediterrània. Es continuarà amb el premi Delfí Colomé amb una dotació de 10.000 euros per donar suport a la producció d’un projecte artístic i facilitar la programació.
El director artístic de Fira Mediterrània, Jordi Fosas, ha indicat que el pla també pretén que la gent balli dansa tradicional i no només es trobi el col·lectius dels esbarts ballant dansa tradicional, sinó acostar-la a la ciutadania i que es balli. En aquest sentit, s’obre una línia a que es facin propostes perquè s’estimuli a que la gent balli.
Per la seva part, Ponsa ha assegurat que es comença a veure “la llum al final del túnel” en l’àmbit de la cultura popular. Ha posat com exemples la celebració de Sant Jordi i les activitats que s’han reprès de cultura popular aquest cap de setmana. “Ballar, com cantar i fer castells són les activitats que anirem reprenent de forma gradual i d’acord amb l’evolució de la pandèmia”.
El pla està impulsat pel Departament de Cultura i Fira Mediterrània, i compta amb la complicitat de la Federació Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació d’Ateneus de Catalunya, el Festival Ésdansa, el Festival Dansàneu i el Programa ‘Mans’, de Catalunya Ràdio.