Lleida
8/17° C (sol)
97% 26 km/h


El Govern declara l'església de Sant Ruf de Lleida bé cultural d'interès nacionalL'edifici és una mostra exemplar i rara de l'arquitectura dels segles XII i XIII


El Govern ha acordat declarar bé cultural d'interès nacional, en la categoria de Lloc Històric, l'església de Sant Ruf, a Lleida, i delimitar-ne l'entorn de protecció. Aquest edifici és una mostra exemplar i rara de l'arquitectura dels segles XII i XIII i, a més, constitueix un exemple que connecta la tradició romànica amb les obres del Cister i el Temple, amb la maduresa del romànic i l'inici del gòtic.

L'església de Sant Ruf està ubicada a 2 quilòmetres al nord de Lleida, al peu de la carretera de Torre-serona. L'autorització per construir l'església va tenir lloc l'any 1156 però va quedar inacabada i des del segle XV es trobava en decadència.

L'any 1152, el comte Ramon Berenguer IV, després de conquerir Lleida tres anys abans, va cedir les terres per construir-hi una canònica agustiniana depenent de Sant Ruf d'Avinyó. El 1156 es va nomenar el primer prior i es va autoritzar la construcció de monestir sobre les restes d'una mesquita anterior. Es diu que la comunitat va desaparèixer l'any 1348 amb la Pesta Negra. Finalment, el 1418, després de la mort del darrer canonge, el monestir va quedar incorporat al Bisbat de Lleida.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats