Lleida
20-35° C (sol)
97% 26 km/h


El Monestir de Vallbona de les Monges serà l'escenari de la quarta edició del cicle de música 'La Pedra Parla'El claustre acollirà tres propostes musicals especialment dissenyades per conviure amb el silenci quotidià de la comunitat religiosa femenina que l'habita


El claustre del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges (Urgell) serà aquest any l'escenari del cicle 'La Pedra Parla', amb tres concerts que tindran lloc el cap de setmana del 4 i 5 d'agost. El cicle, que aquest any arriba a la seva quarta edició, està organitzat per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del departament de Cultura de la Generalitat i té per objectiu potenciar l'activitat cultural del territori en espais singulars com són els monuments. El Monestir de Vallbona de les Monges, elegit Monument Favorit dels Catalans aquest 2018, és una de les joies del gòtic religiós català i el cicle 'La Pedra Parla' porta fins aquest monestir cistercenc, un cop l'any, "la música dels millors compositors de la mà dels millors intèrprets", asseguren els organitzadors. A més, la música compartirà protagonisme amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l'habita. Amb 800 anys de presència monàstica ininterrompuda, el Monestir de Vallbona, fundat el segle XII, "és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Císter", afegeixen.

'La Pedra Parla 2018' centra per primera vegada tots els seus concerts en un espai únic al claustre del monestir. Dirigit pel prestigiós contratenor Jordi Domènech, oferirà tres concerts de música clàssica, dos el dissabte i un el diumenge, amb un tret de sortida barroc i una cloenda que porta l'espectador de Mozart a Broadway.

En el concert inaugural del dia 4 d'agost a les 19.30h el protagonista serà el jove conjunt vocal i instrumental 'O vos Omnes', amb un programa barroc protagonitzat per Charpentier i amb la interpretació de l'oratori més influent de la seva època: 'La història de Jefté', de Carissimi. El concert estarà dirigit per Xavier Pastrana, director i fundador de l'Ensemble.

El segon concert, també el dissabte dia 4, però a les 22h, anirà a càrrec de Josep Maria Colom, "un dels pianistes més reconeguts de la seva generació", amb un programa centrat en dos autors fonamentals en la història d'aquest instrument: Debussy, del qual es commemora el 100 aniversari de la seva mort, i Chopin, amb la interpretació de la seva segona sonata.

En el seu tercer concert, 'La Pedra Parla' canvia completament d'ambient amb un concert especialment pensat pel festival amb l'actriu i soprano Anna Moliner, acompanyada per Jordi Domènech al piano i amb un programa "desenfadat" que evoluciona des de la música de Mozart fins al musical de Broadway.

 

Un nou espai museogràfic per visitar a Vallbona de les Monges

El públic que assisteixi al concert també podrà aprofitar per fer una visita guiada el diumenge dia 5 al Monestir. Durant la visita, expliquen els organitzadors, podran descobrir el nou espai museogràfic 'Santa Maria de Vallbona; el monaquisme femení' que explica, amb la veu i la mirada femenina de la comunitat de monges, els fonaments espirituals del monaquisme cistercenc i la història del monestir de Vallbona que va començar a finals del segle XII. Un monestir de dones cultes, on es treballava. Alhora, explica i exposa per primera vegada al públic el gran tresor del monestir: la Farmàcia i la seva col·lecció d'atuells, considerada la millor d'època moderna que es conserva a Catalunya.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats