Lleida
14/27° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El Museu de Lleida perd públic el 2019 per la falta de pressupostosEl director, Josep Giralt, atribueix la pèrdua de 6.000 visitants a la falta de recursos i al litigi de les 111 obres d’art de la Franja


Transcorregut el primer mes de l’any, toca fer balanç i analitzar com ha anat el 2019. En el cas del Museu de Lleida ha experimentat un descens de 6.000 visitants, passant dels 22.000 que va rebre el 2018 als 15.000 que van passar per la pinacoteca lleidatana el 2019.

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, atribueix aquesta davallada principalment a dos factors; per un costat el judici pel litigi de l’art de la Franja, que ha ocupat bona part dels recursos humans de la pinacoteca els primers sis mesos de l’any, i per l’altra la inestabilitat pressupostària. En aquest sentit, Giralt defensa que “per tercer any continuem amb els pressupostos prorrogats i això fa que no puguem fer una programació estable de qualitat”. 

Cal explicar que durant el 2018, el Museu de Lleida va dur a terme quatre exposicions temporals, mentre que el 2019 només en va poder programar dues. Òbviament, això repercuteix en un descens de visitants. Com menys exposicions programes més altes són les probabilitats de rebre menys públic, una tesi defensada amb força per Giralt. “La programació estable és el que consolida els equipaments, si no és molt complicat oferir un programa de qualitat”. Tot i això, Gilart és optimista i espera que de cara al 2020, finalment, s’aprovin els nous pressupostos que “augmentaran bastant el que teníem aquests darrers tres anys”.

Però si hi ha hagut un problema que ha ocupat i preocupat al Museu durant el 2019, aquest ha estat la preparació del litigi de les 111 obres d’art de les parròquies de la Franja. “Des del gener fins al maig, hi hem posat tots els recursos humans, tres conservadors, una restauradora..., i això ens ha desgastat i afectat”. 

No obstant això, no tot són notícies negatives per al Museu de Lleida, que ha descobert aquest any un nou públic potencial molt interessant, al qual vol dedicar tots els esforços per mantenir, consolidar i augmentar durant el 2020. “Hem observat un sector de públic familiar d’entre 30 i 40 anys predisposat a participar en activitats en un horari que coincideix quan nosaltres tanquem”, valora Giralt, que posa com a exemple la Nit dels Museus o la Fira de Productors de Cervesa Artesana. “Aquests són els paràmetres que volem seguir”, afegeix el director, que anuncia diferents activitats a l’aire lliure per a la primavera, el solstici d’estiu i la tardor, “sempre de caps de setmana i allargant al màxim l’obertura al públic”. Una altra notícia de rellevància que espera anunciar els propers mesos és el patrocini privat mitjançant la figura del mecenes. “Fa un any i mig que hi estem treballant i aviat anunciarem novetats”, apunta. “És important que els museus tinguem mecenes i gent que ens ajudi en la política d’adquisicions, com per exemple ha fet el Tatxo Benet portant al museu l’exposició dels Presos Polítics. M’agradaria que els mecenes s’acabessin involucrant amb activitats de programació”, conclou Giralt.

Giralt, entre la cinquantena de noms que estan dins de la comissió del 155

El director del Museu de Lleida es troba entre la cinquantena de noms que formen part de la comissió del 155 com a testimonis, assessors i experts. A través d’aquesta comissió, la Generalitat vol conèixer quin va ser l’impacte del 155 en el món cultural i com ho van gestionar els equipaments. De moment, els membres de la comissió no s’han reunit, tot i que Giralt apunta que ja se’ls havia convocat en dues ocasions.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats