Lleida
1 / 10° C (boira)
97% 26 km/h


El Museu de Lleida prepara un llibre amb imatges inèdites de l'operació policial pel trasllat de l'art de SixenaLes fotografies aniran acompanyades d'un relat que recull les ''vivències'' dels treballadors i es presentarà el dia 11 de desembre


El Museu de Lleida està ultimant un llibre gràfic que comptarà amb un centenar de fotografies inèdites de l'operatiu policial i judicial per traslladar les peces de Sixena a l'Aragó l'11 de desembre de 2017. Fonts del Museu han explicat que aquell dia es va contractar els serveis del fotògraf Jordi V. Pou per recollir gràficament tot el que havia de passar i que amb el pas del temps han cregut oportú fer un llibre de tot aquest material afegint-hi textos amb ''un relat fet amb les vivències dels mateixos treballadors''.

Per això s'ha parlat amb tot el personal del museu que expliquen obertament ''tot el que van sentir en uns moments molt durs''. El llibre, que l'edita Pagès Editors, es presentarà l'aniversari del trasllat, el proper 11 de desembre, quan també es farà públic un vídeo inèdit de tot l'operatiu gravat des de dins.

Ha calgut que passi un any de l'operatiu policial de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida perquè es puguin fer públiques les imatges inèdites d'aquell dispositiu vist des de dins del mateix edifici. Fins ara, tot el record gràfic d'aquella jornada està recollit des de l'exterior de l'edifici, i és el que van captar els mitjans de comunicació durant les 10 hores que va durar l'operatiu fins que van marxar les peces d'art cap a Vilanova de Sixena. Fonts del Museu de Lleida han assegurat que si no ho han fet fins ara és per evitar ''possibles problemes judicials'' però defensen que tenen ''tot el dret d'explicar el que va passar a dins'' de l'edifici aquell dia.

Sixena urgeix impedir la publicació de fotos de l'operació del trasllat dels béns

El representant legal de l'Ajuntament de Sixena (Osca), Jorge Español, ha presentat avui un escrit al Jutjat d'Instrucció número 1 d'Osca per instar a la confiscació de les fotografies fetes a l'interior del Museu de Lleida durant l'operació de preparació del trasllat dels béns a la seva ubicació original al monestir.

El lletrat destaca en el seu escrit que aquestes imatges, encarregades per la direcció del Museu de Lleida a un fotògraf professional, formen part d'un llibre que es preveu publicar amb motiu del primer any transcorregut des que es va dur a terme l'operació policial en compliment una ordre judicial d'execució de sentència.

Un trasllat que, segons aquestes entitats, va ser "polèmic" a l'estar facilitat per la "intervenció estatal de la Generalitat en virtut de l'article 155 de la Constitució", i que, segons el parer del lletrat, es va limitar a complir una condemna confirmada per l'Audiència d'Osca que l'administració catalana es va negar a acatar.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats