Lleida
-2/9° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El projecte 'Perseguits i salvats', de la Diputació de Lleida, es trasllada a Varsòvia
L’exposició Perseguits i salvats. No volien que existíssim, impulsada per la Diputació de Lleida, continuarà la seva itinerància, que ja l’ha dut a viatjar a Tolosa (França), Tel Aviv (Israel), Cracòvia (Polonia), Albuquerque (Estats Units) o Madrid i a partir de demà dissabte i fins el proper 27 de setembre es podrà veure a l’Instituto Cervantes de la capital polonesa, Varsòvia.

La mostra, formada per 21 plafons amb fotografies i articles i que està comissariada per l’historiador Josep Calvet fa referència al dur viatge que els jueus van haver de fer per aconseguir la llibertat a través dels Pirineus durant la Segona Guerra Mundial, aconseguint arribar a la península fugint de la persecució i de la barbàrie nazi. La majoria ho van fer creuant clandestinament els passos de muntanya dels Pirineus sota el fred i la neu després de caminar durant llargues i dramàtiques jornades. Espanya, malgrat la seva política ambigua cap als jueus i la seva proximitat a l’Alemanya nazi, es va convertir, a través dels Pirineus, en lloc de pas d’aquests milers de jueus que es van traslladar, preferentment, a Amèrica o al llavors protectorat britànic de Palestina.

Així, l’exposició posa l’accent en aquelles persones que van fugir deixant tot el que tenien per poder salvar la vida però també de tota la gent anònima que els va ajudar en el seu camí cap a la llibertat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats