Lleida
13-30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Els Fanalets de Sant Jaume de Lleida, més a prop del Patrimoni Festiu de CatalunyaÉs una festa molt arrelada a Lleida, amb més de 400 anys d’història


La Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat ha començat a treballar per tal d’iniciar els tràmits per inscriure la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume de Lleida al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, pas previ a la Declaració de Festa Tradicional d’Interès Nacional. 

Així és desprèn de l’entrevista que va mantienir a la seu d’aquesta direcció general a Barcelona, el recentment elegit president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes Jordi Curcó, amb la directora general Maria Àngels Blasco i la tècnica en Cultura Popular Rosa Maria Canela. A la reunió, el president dels pessebristes lleidatans, va exposar a la directora general que seria desig de l’entitat tenir la catalogació enllestida a finals d’aquest any o començaments de 2020. 

Pel que fa a la declaració de Festa Tradicional, li va manifestar que és voldria i seria adient tenir-la per l’any 2021: “Ja que coincidiria amb l’Any Sant Compostel·là i el 60 aniversari de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes”, va explicar. Aquesta entitat, que té cura de seva conservació, promoció i divulgació, havia presentat amb anterioritat la petició pertal que fos reconeguda com a Festa Tradicional.

El seu president, Jordi Curcó, va dir que la catalogació, de fer-se efectiva, seria una molt bona notícia: “Tot i que caldrà esperar, el camí està ben traçat i confíem que puguem culminar-lo amb èxit. La direcció general és conscient que és tracta d’una festa religiosa i popular molt arrelada a Lleida, amb més de 400 anys d’història ininterrompuda i actualment molt viscuda i estimada pels lleidatans, alhora que única a tot Catalunya amb els infants i els fanalets com a singulars protagonistes.

Tant la catalogació com a Patrimoni Festiu i la posterior declaració, donarien un important impuls i una major projecció a la Festa dels Fanalets, tant a nivell local com de país”, va explicar.

Aprofitant l’avinentesa, el president de l’Agrupació va voler convidar a la directora general a participar en la Romeria d’enguany, el vespre del dia 24 de juliol: “Ens ha expressat la seva predisposició a ser-hi i nosaltres tenim interès que vingui a Lleida per tal de que visqui la Romeria en primera persona i així la pugui conèixer i valorar”, va afirmar Curco.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats