Lleida
20-35° C (sol)
97% 26 km/h


Estudien el vincle intel·lectual entre el poeta Jaume Ferran i el pintor Palau FerréL’estudi s’ha presentat aquest dijous 4 d’octubre a Lleida, en el marc del II Congrés Internacional de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes.


Els vincles d’amistat i les influències mútues entre escriptors, fotògrafs o artistes són habituals dins del món cultural català del segle XX. En aquest marc, un estudi ens revela ara una d’aquestes connexions intel•lectuals, la del poeta de Cervera Jaume Ferran amb el pintor de Montblanc Palau Ferré.

Aquest dijous 4 d’octubre a Lleida l’historiador Francesc Marco-Palau (Tarragona, 1989), net-nebot de l’artista plàstic, ha presentat la seva recerca al voltant de les influències entre les dues personalitats en el marc del II Congrés Internacional de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes que aquests dies aplega a la capital del Segrià universitaris provinents de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.

La sessió, celebrada a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, ha permès conèixer la intensa relació epistolar que durant quatre dècades va connectar el literat lleidatà establert a Syracuse, als Estats Units, i un dels artistes més singulars de l’art contemporani català. Així l’historiador Francesc Marco-Palau ha desgranat les influències literàries i artístiques que es van derivar d’aquest vincle des del 1957, quan Palau Ferré, Jaume Ferran i la seva dona es van conèixer en una exposició del pintor a l’Ateneo de Madrid.

A més de les nombroses cartes encara en procés de catalogació, i les llargues converses que mantindrien ambdós als estius dels anys seixanta i setanta, quan Jaume Ferran tornava dels Estats Units amb la família, l’escriptor de Cervera dedicaria diversos poemes inèdits i articles de premsa a l’artista, que al seu torn obsequiaria el poeta amb algunes obres d’art.

Un documental sobre la qüestió

El vincle entre Jaume Ferran i Palau Ferré és precisament un dels punts destacats del documental que enguany s’ha estrenat sobre el poeta: Decàleg Ferran. Aquest és un llargmetratge ideat i produït pel cineasta Xavier Juncosa (Barcelona, 1958) de 119 minuts de durada que s'ha rodat en qualitat 4K en múltiples localitzacions, tant a Catalunya com al País Valencià, Navarra, França i els Estats Units.

En els propers mesos, el director cinematogràfic Xavier Juncosa projectarà el documental en d’altres ciutats catalanes així com en algunes facultats universitàries.

Jaume Ferran Camps (Cervera, 1928 – Smyrma, 2016) poeta i professor universitari. Instal•lat als Estats Units des de 1960, va ser un dels representants catalans de la Generació dels anys cinquanta de la literatura hispànica. A més de nombrosos poemaris, també va publicar assajos i antologies de Joan Maragall, Eugeni d’Ors i J. V. Foix, així com llibres infantils. El 2001 fou nomenat fill predilecte de Cervera i els darrers anys de la seva vida va escriure dos llibres memorialistes, Memòries de Ponent (2001) i Diari de tardor (2008). El febrer de 2016, arran del seu comiat, es va celebrar un acte pòstum d’homenatge al paranimf de la Universitat de Cervera.

Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000), pintor, escultor i ceramista. Format a Barcelona i París, d’esperit vital, les seves obres són d’estil figuratiu, amb traces cubistes, expressionistes i fauvistes. Amb projecció internacional, són molt característiques de la seva pintura les figures femenines d’ulls ametllats, les natures estatiques, les escenes mitològiques i els seus paisatges primaverals. Fill predilecte de Montblanc, l’any 2001 es va crear la Fundació d’Art Palau Ferré i va obrir les portes un museu a la seva casa pairal.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats