Lleida
22/36° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La Granadella posa en valor la seva jota, centenària i l’única de les terres de LleidaEn el marc del 26è Festival de Música Popular i Tradicional Catalana que enguany, com a novetat, incorpora activitats per atreure el públic familiar


La Granadella (Les Garrigues) ha dut a terme un taller per aprendre a ballar i conèixer la jota pròpia del municipi. La dansa es va recuperar fa quatre adaptant-ne la coreografia ja que “no hi ha testimonis vius” que recordin la original, segons ha explicat la veïna i encarregada del taller Celina Farran. La coreografia és “senzilla” i “sense floritures” ja que l’objectiu del taller és que la gent conegui la jota i que aquesta es vagi arrelant “de mica en mica” fins a esdevenir un signe d’identitat de La Granadella, ha afegit Farran. El taller s’ha realitzat en el marc del 26è Festival de Música Popular i Tradicional Catalana de La Granadella que es celebra entre el 23 i el 25 d’agost. El programa inclou concerts, tallers, i activitats tradicionals del municipi com són la cursa de Les pedretes o la cursa de la Cordera.

La nova coreografia de la jota de la Granadella s’ha recreat a partir de les jotes de les comarques veïnes ja que la original, de fa més d’un segle, no està documentada i tampoc hi ha testimonis vius que la recordin. “Vam demanar una coreografia senzilla” ha explicat la Celina Farran que ha afegit que “no és un espectacle sinó una dansa participativa”. 

L’objectiu de recuperar la jota és que aquesta esdevingui un signe d’identitat de La Granadella. Quatre anys després de la seva recuperació, aquest objectiu encara no s’ha aconseguit, segons ha explicat Farran, tot i que s’ha mostrat optimista en que la dansa es vagi arrelant al poble “de mica en mica”.

El Festival de Música Popular i Tradicional Catalana de La Granadella va néixer amb la voluntat de recuperar i posar en valor la música tradicional d’arreu del país. La principal novetat d’aquesta 26a edició és l’activitat de diumenge “Lo Festivalet”. Està adreçada als infants i té com a objectiu “introduir els més petits al món de la dansa tradicional”, segons ha explicat l’alcaldessa de La Granadella, Elena Llauradó. El programa també inclou les actuacions del Grup Boira, La Portàtil.FM, Cafè d’Alger o els lleidatans Koers, entre altres, a més d’exposicions, trobades i activitats tradicionals del municipi com la Cursa de les Pedretes i la Cursa de la Cordera.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats