Lleida
17/32° C (sol)
97% 26 km/h


La Mañana recorda Viladot en el vintè aniversari de la seva mortDedicarà un especial durant tres diumenges a la poesia visual, l’articulisme i la creació literària del fundador de Lo Pardal


El 19 de novembre del 1999, ahir va fer vint anys, moria a Barcelona Guillem Viladot. Tenia 77 anys i feia uns dies que havia ingressat a l’Hospital Clínic de Barcelona on li van detectar una greu malaltia que li va causar la mort pocs dies després. Coincidint amb aquest aniversari LA MAÑANA recordarà el creador d’Agramunt amb tres especials que es publicaran en tres diumenges successius a partir del dia 24 i que recorreran les diverses facetes artístiques de l’autor.

Farmacèutic de professió, Guillem Viladot va ser un autor prolífic que va conrear diversos gèneres. La poesia visual, que després va evolucionar cap a objectual, explica en gran part l’obra creativa de l’autor que va convertir Agramunt en la seva Riella literària. Creador de Lo Pardal, seu de la fundació que conserva i divulga el seu llegat, l’autor d’Agramunt també va ser prolífic en l’articulisme. De fet, Viladot va començar a col·laborar a LA MAÑANA quan n’era director Josep Anton Rosell, tot i que no va ser fins el 1986 quan va començar a publicar regularment els seus articles amb les seccions Cartes per(ver)ses, Som post-ma(r)xistes, Deugràcies i el Dios, que va començar a escriure el 1995 i que va mantenir ininterrompudament fins pocs dies abans de morir.

Amb motiu del vintè aniversari de la mort de Guillem Viladot s’han impulsat diverses iniciatives dedicades a l’autor. La Diputació de Lleida, a través de l’IEI, exposa fins l’1 de desembre Guillem Viladot. Retalls. Formes trobades, una mostra en la que s’exhibeix deu objectes de ferro que formen part de la sèrie Objectes de companyia. L’ens provincial, que editarà un catàleg d’aquesta exposició, també s’encarregarà de posar a l’abast del públic el fons de Viladot que va arribar a la Fundació lo Pardal després de la mort de la vídua del poeta, Montserrat Felip. En paral·lel, i amb motiu del 20è aniversari, també s’ha reeditat la novel·la Cendra mentre que el Morera acull l’exposició dedicada a Viladot, Brossa i Iglésias del Marquet que es va poder veure el 1971 a la Petite Gallerie de Jaume Magre. En paral·lel el Teatre de l’Escorxador també va acollir l’estrena de 20 anys sense Guillem Viladot, una obra creada i dirigida per la tècnica de Cultura de la Paeria, Rosa Mesalles. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats