Lleida
10-19° C (pluja)
97% 26 km/h


La polonesa Tokarczuk i l'austríac Handke guanyen el Nobel de Literatura 2018 i 2019Handke apareixia en les travesses al guardó des de fa uns anys


L'escriptora polonesa Olga Tokarczuk i el seu col·lega austríac Peter Handke són els guanyadors del Nobel de Literatura 2018 i 2019, respectivament, ha anunciat avui l'Acadèmia Sueca.

Tokarczuk, nascuda el 1962 i que figurava com a favorita al Nobel, rebrà el premi en reconeixement a la "imaginació narrativa que amb passió enciclopèdica representa l'encreuament de fronteres com una forma de vida".

L'escriptora va fer el seu debut com a escriptora de ficció en 1993 amb "The Journey of the Book-People", però la fama li va arribar amb la seva tercera novel·la "Primeval and others Times". La seva obra és, segons l'Acadèmia un "excel·lent exemple de la nova literatura polonesa després de 1989.

Handke, nascut a Griffen el 1942 i que apareixia en les travesses al guardó des de fa uns anys, rebrà el premi pel "enginy lingüístic amb què ha explorat la perifèria i l'especificitat de l'experiència humana".

La seva primera novel·la "Die Hornissen" va ser publicada el 1966 i al costat de la seva obra de teatre "Offending the Audience" va deixar empremta en l'escena literària.

Més de cinquanta anys després, després d'haver produït un gran nombre d'obres de diferents gèneres, Handke s'ha consolidat, segons l'Acadèmia, "com un dels escriptors més influents d'Europa després de la Segona Guerra Mundial".

El Nobel de Literatura es va lliurar en aquesta edició per partida doble, després de quedar l'any passat en suspens enmig de l'escàndol per denúncies d'abusos sexuals a l'entorn de l'Acadèmia Sueca i la crisi interna que es va precipitar a la institució.

Arran d'això es va impulsar una renovació dels seus membres, una reforma dels seus estatuts i procediments de selecció, així com la inclusió de figures externes al comitè que tria al premiat.

Va haver-hi així una primera llista de fins a 200 candidats, al febrer d'aquest any, al que va seguir una selecció de vuit finalistes, uns mesos després, dels quals van sortir els premiats.

Els anuncis del Nobel de Literatura segueixen als de Medicina, Física i Química, que es van donar a conèixer successivament el dilluns, dimarts i dimecres. Divendres es donarà a conèixer el de la Pau i, el dilluns següent, el d'Economia.

Com la resta dels guardons Nobel, el de Literatura es lliurarà el 10 de desembre, aniversari de la mort del fundador, Alfred Nobel, en una doble cerimònia dn el Konserthus d'Estocolm ia l'Ajuntament d'Oslo, on se celebra el de la pau.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats