Lleida
7/16° C (sol)
97% 26 km/h


La Seu confia en atreure un miler d’espectadors amb Sant ErmengolEs preveu un any reeixit després d’incorporar micròfons als actors i comptar amb la presència de la soprano Laura de Castellet


Després d’un 2018 en condicions de pluja precàries, que va fer disminuir de manera excessiva els espectadors de la representació teatral medieval del Retaule de Sant Ermengol, aquest any, se celebra la 46e edició de l’espectacle i la ciutat espera que sigui tot un èxit i arribar al miler d’espectadors com anys anteriors.

El Retaule de Sant Ermengol és un espectacle teatral medieval fet per la gent del poble de la Seu d’Urgell. Se celebrà al Claustre romànic de la Catedral de Santa Maria d’Urgell del 3 al 10 d’Agost a les 22 hores.

Els actors de l’espectacle són un centenar d’urgellencs i urgellenques voluntaris que participen de forma amateur en la vida cultural de la ciutat. Aquest any, a diferència d’anys anteriors, els actors portaran incorporat un micròfon perquè el públic pugui seguir millor l’espectacle. A més, també es comptarà en cadascuna de les 8 funcions del Retaule amb el Cant de la Sibil·la que interpretarà en viu i en directe la soprano Laura de Castellet.

La xifra aproximada de visitants anuals s’acosta a un miler d’espectadors que venen des de diferents indrets de Catalunya. Tot i que cal destacar que l’any passat a causa de les intenses pluges, no es va arribar als 400 espectadors.

El Retaule de Sant Ermengol es va començar a representar l’estiu de l’any 1957 ja en català. Després de gairebé 20 anys de representacions, hi va haver dues interrupcions perllongades, una l’any 1975 i l’altra l’any 1995; el Retaule es va recuperar de nou al 2004 i des d’aleshores tenen lloc les funcions, de forma anual, durant la primera quinzena d’agost.

El Retaule de Sant Ermengol consta de diverses escenes de la vida del bisbe Ermengol “relata la història del poble en aquell moment”: El terror de l’any mil, la batalla d’Albesa, l’expedició a Còrdova, la Consagració, la Canònica, el miracle de la pluja, el retaule final, entre d’altres. 

Pel que fa a la preparació de la representació dels actors comencen un mes i mig abans tots aquells personatges que tenen diàleg, i la resta que només formen part del context comencen els assajos 15 dies abans de l’actuació final.

 

Els inicis de la història del Retaule de Sant Ermengol

Els inicis van tenir lloc gràcies a l’entusiasme d’un grup de persones que als anys cinquanta van iniciar unes petites emissions de ràdio, que amb el temps anirien ampliant-se i conformant l’emissora “Radio Juventud de Seo de Urgel”. Una de les activitats que es duien a terme era l’emissió de ràdio-teatre, obres en les quals participaven diversos col·laboradors. Un d’ells havia participat a Mataró en algunes representacions teatrals dirigides per Esteve Albert i això va representar l’espurna que donaria lloc al Retaule. Albert, que baixava sovint d’Andorra a La Seu, va convocar al quadre escènic de Radio Juventud i al grup de teatre dels antics alumnes de La Salle, i els va proposar representar un muntatge escènic sobre la vida de Sant Ermengol al Claustre de la Catedral.

Sant Ermengol va ser bisbe d’Urgell des de l’any 1010 fins a la seva mort el 1035, i és, sense cap mena de dubte, una de les grans figures polítiques a la Catalunya d’aquell moment. Ermengol va ser fill dels vescomtes de Conflent i de ben jove ja el van enviar a estudiar a la Seu d’Urgell, on era bisbe el seu oncle Sal·la.

El bisbe Ermengol va reformar la institució de la canònica, establint la vida en comú dels canonges de la Seu d’Urgell i també va ser un gran reformador eclesiàstic, impulsor de les construccions d’esglésies, conqueridor del territori del sud, que llavors era en mans musulmanes i, sobretot, promotor de grans obres públiques de comunicació.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats