Lleida
3/17° C (sol)
97% 26 km/h


L’astrofísic Pablo Santos Sanz signa la sessió inaugural del cicle ‘Ciència a l’IEI’‘Planetas enanos. El extraño caso de Haumea’ ha encetat un cicle que inclou tres jornades i que té com a objectiu acostar al públic darreres actualitzacions científiques de mans d’investigadors que hi treballen de primera mà


L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit avui la sessió inaugural del cicle ‘Ciència a l’IEI’, que ha estat protagonitzada per l’astrofísic Pablo Santos Sanz, professor al departament de Sistemes Solars de l’Instituto de Astrofísica de Andalucía.

Coordinat per la secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologies de l’IEI, el cicle té com a objectiu apropar al gran públic al coneixement de les darreres actualitzacions científiques de mans d’investigadors que hi treballen de primera mà. Camps com l’astrofísica, la biodiversitat antàrtica i l’enginyeria genètica tenen repercussions sobre les que els ciutadans ens haurem de pronunciar per garantir un futur món millor.

El cicle s’articularà en tres sessions: la d’avui, signada per Pablo Santos Sanz i titulada ‘Planetas enanos. El extraño caso de Haumea'; la segona, que arribarà el 7 de novembre amb Josep Maria Gili i ‘El paradigma de la biodiversitat antàrtica’; i la de cloenda, el 14 de novembre amb Teresa Capell i ‘La biodiversitat vegetal i la lluita contra la sida’.

En la conferència d’avui, Pablo Santos Sanz, astrofísic de l’Instituto de Astrofísica de Andalucía, ha parlat de la seva experiència personal com a co-descobridor de 2003 EL61, juntament amb José Luis Ortiz i Francisco Aceituno. El descobriment d’aquest gran objecte transneptunià, gairebé tan gran com Plutó, es va fer l’any 2005 des de l’Observatorio de Sierra Nevada, amb imatges obtingudes l’any 2003. L’objecte, però, ja havia estat descobert mesos abans per un equip dels Estats Units liderat per Mike Brown, però ho havien mantingut en secret per tal d’obtenir més dades.

Els nord-americans van acusar a l'equip de Sierra Nevada d'haver usat les seves dades per descobrir-ho, i a partir d’aquell moment la controvèrsia ha estat força gran. Finalment, la Unió Astronòmica Internacional va decidir atorgar-li a aquest cos el nom suggerit per l'equip de Brown, Haumea, dret que només correspon als seus descobridors.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats