Lleida
1 / 10° C (boira)
97% 26 km/h


'Lectura fácil' de Cristina Morales guanya el 36è Premi Herralde de Novel·la'El sistema del tacto' d'Alejandra Costamagna és l'obra finalista del guardó convocat per Anagrama


L'escriptora Cristina Morales (Granada, 1985) ha guanyat el 36è Premi Herralde de Novel·la amb l'obra 'Lectura fácil', mentre que 'El sistema del tacto' d'Alejandra Costamagna (Santiago de Xile, 1970) ha estat l'obra finalista del guardó convocat per Anagrama i que s'ha donat a conèixer aquest dilluns. 'Lectura fácil' és una obra "contra el masclisme imperant, l'opressió del sistema i la injustícia" i que té com a protagonistes quatre familiars amb diversos graus de discapacitat intel·lectual i que comparteixen un pis tutelat a Barcelona. Les dues obres es publicaran a finals de novembre.

Les quatre protagonistes de 'Lectura fácil' es diuen Marga, Nati, Patricia i Àngels, són familiars i han passat bona part de les vides en RUDIS i CRUDIS (centres urbans i rurals per a discapacitats intel·lectuals). Com ha detallat l'autora, tenen la particularitat que cadascuna té un grau diferent de que administrativa i mèdicament es considera discapacitat intel·lectual. Ha considerat que "en la tradició de la literatura a Espanya i Llatinoamèrica s'ha donat cabuda a veus protagonistes que tenen discapacitat intel·lectual o diversitat funcional". Ha assegurat que aquestes persones etiquetades administrativament "estan al marge dels marges" i tenen poc espai en la literatura. "Aquests marges han d'estar a la literatura", ha apuntat.

En aquest context, ha indicat que les quatre passen "diverses peripècies enfront l'administració pública". Morales volia confrontar "la retòrica institucional enfront la de l'analfabet i d'aquell a qui se l'acusa de parlar malament".

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats