Lleida
16 / 36° C (sol)
97% 26 km/h


L’historiador Xavier Aguayo diu que “sense la immigració, Lleida no seria la ciutat que és avui”Presenta a l’IEI l’obra guanyadora del Premi Josep Lladonosa i el llibre que regalarà ‘La Mañana’ als seus lectors per Sant Jordi


L’Aula Magna de l’IEI va acollir ahir la presentació del llibre ‘La immigració a Lleida durant el segle XX. El punt d’inflexió del franquisme. Un impacte demogràfic i urbanístic sense precedents’, de l’historiador Xavier Aguayo Ortiz.

L’obra, guanyadora del 29è Premi Josep Lladonosa d’història local dels Països Catalans i que regalarà LA MAÑANA als lectors el pròxim 23 d’abril amb motiu de la Diada de Sant Jordi, parla sobre l’impacte de la immigració durant el franquisme a Lleida a partir de l’estudi de la demografia i dels censos municipals i de la repercussió que va tenir a la ciutat, sobretot als barris de Magraners i el Secà de Sant Pere. En l’acte de presentació, al qual van assistir Manel Lladonosa, president del patronat municipal Josep Lladonosa; Antoni Perea, alcalde d’Alguaire; Rosa Maria Perelló, presidenta de la Diputació i Ignasi Calvo, director de LA MAÑANA, Aguayo va assegurar que “sense la immigració, Lleida no seria la que és avui”. En aquest sentit, l’historiador va explicar que a principis del segle XX, a Lleida existia una immigració de proximitat “bàsicament procedia de Catalunya i de l’Aragó” que es trenca amb l’arribada de la Guerra Civil i el franquisme i l’arribada de gent d’altres punts de la geografia espanyola, que va posar sobre la taula els greuges urbanístics que patia la ciutat.

“Amb l’arribada de la guerra es produeix una degradació de zones com el Canyeret i un enfrontament amb el règim franquista local a causa de la despoblació que patia la ciutat” explica l’autor, que afegeix que els veïns van començar a denunciar les situacions dels barris i a lluitar per tirar-los endavant. L’obra també incorpora testimonis que expliquen com eren les condicions laborals i d’habitatge en la Lleida d’aquell període.

Xavier Aguayo va acabar la seva intervenció convidant als lectors a “gaudir del llibre com l’he gaudit jo estudiant-lo”.

Per la seva banda, Calvo va reivindicar la feina d’edició, maquetació i disseny que ha fet possible l’obra, mentre que Perelló va assegurar que “sacsejarà consciències en un moment on el drama dels refugiats està molt present

en la nostra societat. Per la seva banda, Manuel Lladonosa va posar en valor un premi que “és un primer impuls per als joves historiadors” i va destacar que “darrere de l’anàlisi i les estadístiques s’amaguen moltes experiències humanes” i que “molts fills que vénen de generacions d’immigrants s’enamoraran amb l’obra”.

Demà, a les 13.00 hores, Xavier Aguayo presentarà el seu estudi a Alguaire amb l’actuació dels alumnes de l’Escola de Música.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats