Lleida
6/12° C (pluja)
97% 26 km/h


L’IEI homenatja el científic Ramon Margalef amb motiu del centenari del seu naixementOrganitzada pel Departament de Ciència i Tecnologia de l’IEI, la sessió ha anat a càrrec del president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros i Aragonés


L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dilluns una sessió d’homenatge al científic Ramon Margalef, un dels pilars de l’ecologia actual, amb motiu del centenari del seu naixement.

Celebrat sota el títol de ‘Ramon Margalef, un gran científic nostrat’, l’acte ha estat organitzat pel Departament de Ciència i Tecnologia de l’IEI i ha anat a càrrec de Joandomènec Ros i Aragonés, biòleg i catedràtic de la Universitat de Barcelona i president de l’Institut d’Estudis Catalans des del 2013, a més de rector de la Universitat Catalana d’Estiu des del 2015.

Ramon Margalef i López va ser un dels ecòlegs més importants del segle XX. Durant la seva llarga trajectòria, va rebre nombrosos premis i reconeixements internacionals, fins el punt que està considerat com un dels científics més il·lustres del país. Les seves investigacions es van centrar tant en aigües dolces com en sistemes marins i terrestres. Destaquen els seus estudis sobre la successió dels sistemes naturals i la seva relació amb la diversitat i l'evolució, el paper de l'energia en la configuració de comunitats d'organismes i el paper de l'home dins el planeta amb les implicacions sobre la despesa energètica, la contaminació, el cicle de l'aigua i el canvi d'aspecte del territori, entre molts altres temes.

Va treballar a l'Institut d'Investigacions Pesqueres, el que ara és l’Institut de Ciències del Mar, del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), i a la Universitat de Barcelona, on va ocupar la primera càtedra d'ecologia d'Espanya. La seva contribució va ser tan important que l’any 2014 la Generalitat va crear el Premi Ramon Margalef, per reconèixer persones de tot el món que s'hagin distingit de manera excepcional en l'estudi de l'ecologia i el medi ambient.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats