Lleida
3 - 14° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


L’IEI presenta ‘Dictadura i democràcia’, el llibre que regala ‘La Mañana’ aquest Sant JordiÉs un estudi sobre les Borges que analitza el període d’entreguerres


L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs va acollir ahir la presentació del llibre ‘Dictadura i democràcia: les Borges Blanques 1923-1936’, de l’historiador borgenc Marc Macià Farré.

Es tracta del llibre guanyador del 27è Premi Josep Lladonosa, guardó que anualment s’atorga als millors estudis d’història local en l’àmbit de les terres de llengua catalana i que comporta, entre altres, que sigui l’exemplar que LA MAÑANA distribuirà aquest proper Sant Jordi a tots els lectors i subscriptors.

Dictadura i democràcia: les Borges Blanques, 1923-1936 és un estudi sobre la capital de les Garrigues durant l’anomenat període d’entreguerres i especialment està centrat en l’anàlisi a nivell local de les etapes de la dictadura de Primo de Rivera (1923-1931) i la Segona República (1931-1936). Així doncs, el llibre, que parteix de la tesi doctoral de Marc Macià, vol explorar amb precisió l’obra dels governs municipals d’aquestes dues etapes partint de la base hipotètica que el sistema polític de cada moment marca el desenvolupament econòmic, social i cultural de les Borges.

D’aquesta manera, posa especial èmfasi en la història política local i els perfils biogràfics dels seus protagonistes.

L’acte de presentació va comptar amb la presència del President de la Diputació, Joan Reñé, amb el president del patronat municipal Josep Lladonosa i Pujol, Manel Lladonosa i Vall-llebrera, l’alcalde d’Alguaire, Antoni Perea Hervera, el director de LA MAÑANA, Josep Ramon Ribé i de l’autor. Segons Marc Macià l’etapa de la dictadura de Primo de Rivera fou una de les més complexes i fosques, en part, per la forta repressió que el règim franquista exercia vers les institucions catalanistes.

El jove historiador de les Borges va voler destacar durant la presentació la talla com a polític de Joan Navés durant la seva etapa com a alcalde de la capital garriguenca, una etapa en la qual va aconseguir mantenir el civisme en uns temps convulsos. “El règim el considerava un element més perillós que qualsevol moviment violent”, va comentar Macià. Val a dir que Navés fou el primer batlle escollit mitjançant el sufragi universal.

L’autor també va tenir un missatge per als presos polítics i va fer una crida al seu alliberament, així com a la dels historiadors perquè puguin desenvolupar la seva feina amb independència i sense pressions.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats