Lleida
20-35° C (sol)
97% 26 km/h


Localitzen 14 noves fosses al jaciment de Santa Coloma d'Àger i ja són 130 els esquelets exhumats dels segles V al XILa darrera troballa s'ha fet en el marc de la 1a Jornada Científica d'Arqueologia Funerària de la Universitat de Lleida


Les excavacions dutes a terme aquest juliol a la necròpolis de Santa Coloma d'Àger (Noguera), en el marc de la 1a Jornada Científica d'Arqueologia Funerària de la Universitat de Lleida (UdL), han permès localitzar catorze fosses en l'angle nord-oriental del jaciment, que daten d'entre els segles VIII i XI. D'aquestes, la desena d'estudiants i arqueòlegs participants a la jornada, n'han excavat nou. En cinc d'elles estaven enterrats adults i en quatre més infants. Els experts han pogut confirmar in situ que dels cinc esquelets adults, dos són homes i un, una dona, mentre que els dels menors, dos serien infants d'un any d'edat com a molt, i dos més, nens d'entre 3 i 5 anys, segons informa la UdL.

Tot i així, tant l'acotació de la cronologia de les restes, l'edat, el sexe i les possibles patologies d'aquests individus es fixaran a posteriori amb els estudis de radio carboni, isòtops i d'ADN que s'han de fer en laboratoris especialitzats. Amb aquestes proves també es podran obtenir més dades sobre la salut, l'alimentació, les filiacions familiars, i si els enterrats eren autòctons o migrants.

Des que es van començar a fer les primeres intervencions arqueològiques a la necròpolis de Santa Coloma d'Àger, als anys noranta, s'han fet quatre actuacions a la zona que sumen un total de 130 esquelets exhumats, segons han explicat des de la Universitat de Lleida.

Els investigadors esperen poder continuar amb noves excavacions l'any vinent perquè tot apunta que la necròpolis s'estén més enllà de la zona fins ara delimitada. La Jornada científica d'arqueologia funerària d'enguany ha estat possible gràcies al finançament de la Fundació Arnau Mir de Tost, l'Ajuntament d'Àger i donacions particulars.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats