Lleida
17-32° C (sol)
97% 26 km/h


Manuel de Pedrolo pren la paraula aquest divendres a l’Escorxador“Avui parlo de mi”, lectura dramatitzada a partir dels Diaris de l’autor segarrenc, un dels escriptors més prolífics i rellevants de la literatura catalana del segle XX


Manuel de Pedrolo pren la paraula aquest divendres al Teatre Municipal de l’Escorxador, a les 21 hores. “Avui parlo de mi” és una lectura dramatitzada a partir dels Diaris (1986-1990) de l’autor segarrenc, un dels escriptors més prolífics i rellevants de la literatura catalana del segle XX.

“Avui parlo de mi”, dirigida per Pere Anglas i interpretada per Edu Gibert, és un text construït per Jordi Malé, professor de Filologia Catalana de la Universitat de Lleida, a través dels records, opinions, pensaments i relats de Manuel de Pedrolo. D’una hora de durada, aquesta lectura és un dels objectes d’estudi de les Jornades Internacionals Manuel de Pedrolo que se celebren a Lleida fins divendres. La Universitat de Barcelona i la Universitat de Lleida han organitzat aquestes jornades. Les dues primeres jornades es realitzen a Barcelona i, la tercera, la del dia 26, té lloc a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida i a la seu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Aquesta jornada lleidatana tindrà una primera part centrada en l’àmbit literari de l’obra de Pedrolo (matí, a la UdL) i una segona més vinculada amb el periodisme i la comunicació (tarda, IEI). La Jornada es completa amb la lectura dramatitzada de l'obra Avui parlo de mi, que anirà seguida d'un col·loqui amb l'actor, el director i l'autor de l'obra.

Manuel de Pedrolo, un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana

Manuel de Pedrolo i Sánchez de Molina (poeta, dramaturg, contista, novel·lista, articulista, traductor) va néixer a l'Aranyó (Segarra) l’any 1918 i va morir a Barcelona el 1990. L’Ajuntament de Lleida i la Generalitat ha aprovat el centenari del seu naixement com a commemoració oficial de l’any 2018.

Manuel de Pedrolo és un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana. Autor de més de 120 obres, va conrear tots els gèneres: teatre, poesia (inclosa la poesia visual), narrativa breu, novel·la (amb més de 70 títols), diaris, articles en premsa. Entre 1963 i 1970, va dirigir la col·lecció de novel·la policíaca “La Cua de Palla”.

La seva intenció era normalitzar a tots els nivells la literatura en llengua catalana, la qual cosa volia dir acostar-la a tot tipus de lectors. Per això va experimentar amb totes les possibilitats, des del “negre” a la ciència-ficció, la novel·la eròtica o el teatre de l’absurd. També per aquest motiu la seva tasca com a traductor (va traduir nombroses obres d’autors contemporanis anglosaxons i francesos) resulta d’una gran importància.

Tot i mantenir-se força allunyat de la vida pública i dels centres de poder, va ser un autor molt popular. Va rebre una vintena de premis literaris, entre ells el Víctor Català, el Sant Jordi o el Prudenci Bertrana. El 1979 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

De fermes conviccions ideològiques, Manuel de Pedrolo va posar l’escriptura als servei del país, alhora que confegia una obra innovadora, valenta i transgressora que mai no va ajustar-se als cànons establerts. Els seus problemes amb la censura van ser greus i constants, i un bon nombre de les seves novel·les van veure la llum amb molts anys de retard.

Sense pretensió d’exhaustivitat, i a banda de les novel·les més conegudes ?Mecanoscrit del segon origen i Joc brut? el corpus pedrolià conté projectes tan ambiciosos com els onze títols del cicle Temps obert, la tetralogia de La terra prohibida i d’altres obres tan importants com Cendra per Martina, Totes les bèsties de càrrega i els reculls de contes Crèdits humans i Trajecte final.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats