Lleida
3/19° C (boira i sol)
97% 26 km/h


Mor als 88 anys Toni Morrison, guanyadora del Nobel de Literatura el 1993La primera dona negra que va guanyar el màxim guardó de la literatura mundial.


L'escriptora nord-americana Toni Morrison, la primera dona negra que va guanyar un premi Nobel de Literatura, va morir dilluns als 88 anys en un hospital de Nova York, segons ha anunciat aquest dimarts la casa editorial Alfred A. Knopf al seu compte de Twitter.

"Els seus narratives i hipnòtica prosa han deixat una marca indeleble en la nostra cultura. Les seves novel·les dominen i demanen la nostra atenció. Són treballs canònics i, més important, llibres que els lectors segueixen estimant", ha expressat Sonny Mehta, el director de la firma.

Morrison, representant de la narrativa nord-americana creada per autors negres, va guanyar el Nobel el 1993, el Pulitzer de ficció en 1988 i, després d'una carrera de sis dècades, deixa un llegat amb títols que destaquen per la seva humanitat, com "Beloved", " Song of Solomon "," Mercy "o" Jazz ".

Va escriure un total d'onze novel·les durant la seva trajectòria, que va disposar "al servei de la literatura: escrivint llibres, llegint llibres, editant llibres, ensenyant llibres. Se m'ocorren pocs escriptors de les lletres nord-americanes que escrivissin amb més humanitat o amor pel llenguatge que Toni ", ha afegit Mehta.

L'estil de Morrison sobresurt per la construcció dels personatges, especialment dones, i el llenguatge, que l'escriptora afroamericana va situar per sobre de l'argument, del qual va dir que és com "l'armari on vas col·locant vestits i vestits, que són els personatges, els que de veritat m'interessen ".

Nascuda Chloe Anthony Wofford el 18 de febrer de 1931 a Lorain (Ohaio, Estats Units), en el si d'una família negra de classe obrera, l'autora es va graduar primer en filologia anglesa a la Howard University de Washington i més endavant, després de divorciar i deixar l'ensenyament, va arribar a Nova York el 1964.

A la Gran Poma va treballar com a editora de llibres de text i com a editora literària a la prestigiosa Random House, i el 1970 va adoptar el pseudònim de Toni Morrison per signar la seva primera novel·la, "The bluest eye", per evitar que a l'editorial a la que treballava s'assabentessin que publicava en una altra.

Va continuar amb "Sula" i "Song of Salomon", que li va valer el Premi Nacional de la Crítica nord-americana 1978, l'èxit comercial i de crítica li va permetre deixar la seva feina a l'editorial per dedicar-se de ple a la literatura, i amb "Tar baby "i" Beloved ", que li va merèixer el Pulitzer de ficció en 1988.

El 1992 va publicar "Jazz", així com un assaig en el qual defensava a Anita Hill, la jove negra que va denunciar per assetjament sexual al jutge Clarence Thomas, i un any després li va ser concedit el Premi Nobel de Literatura.

Sent la vuitena dona a obtenir aquest guardó, i la primera dona negra, l'Acadèmia sueca ha destacat la "força visionària" i el "pes poètic" de l'obra de Toni Morrison.

L'escriptora va seguir escrivint llibres després del Nobel, també al costat del seu fill Slade Morrison, amb el qual es va endinsar en la literatura infantil, i va explorar altres gèneres, com les lletres de "Four Songs" per al compositor André Previn o el llibret d'òpera "Margaret Garner" per a Richard Danielpour.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats