Lleida
-2/9° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Pere Rovira: “Vivim en un món on l’estupidesa ha adquirit molt prestigi”El poeta i assagista publica ‘Música i pols’, un dietari escrit l’any 2017


L’Editorial Proa, a través de la seva col·lecció A tot vent, ha publicat Música i pols, un dietari del poeta, assagista, narrador i traductor Pere Rovira (Vila-seca de Solcina, 1947).

Després de publicar La finestra de vermeer (2014), el poeta tarragoní, establert a Lleida, explica que tenia ganes d’escriure un “dietari de debò”. Això és precisament el que ha fet a Música i pols, un conjunt de reflexions sobre l’amor, la soledat, la companyia, la tristesa o l’art d’envellir, que Rovira va escriure l’any 2017 i que traspua una prosa transparent i directa. 

L’escriptura del dietari va coincidir amb una època turbulenta a Catalunya, amb l’atemptat de les Rambles, el referèndum de l’1 d’octubre o la (no)declaració d’independència. “Sempre és arriscat parlar de coses d’estricta actualitat, però crec que aportar el punt de vista personal és bo i un compromís que els escriptors hem d’assumir”. Rovira no veu una solució a curt termini al problema que viu Catalunya. “Estem en un moment molt difícil, amb persones tancades a la presó injustament mentre una part de la societat espanyola creu que sí que és just”, lamenta. Tampoc ajuda que entre els intel·lectuals espanyols qualli de ple aquesta idea. “La majoria d’ells són monàrquics que no volen entendre el problema i que no s’atreveixen a pensar més enllà de la llei”, assegura Rovira. 

El poeta creu que la gran diferència que hi ha amb Catalunya és que “Espanya no ha trencat amb el franquisme” i encara és “incapaç” d’assumir la democràcia. Rovira, professor emèrit a la UdL, també es preocupa pel rumb que han pres les universitats en els darrers temps i critica el “menyspreu” cap a les carreres d’humanitats. “En el seu moment es va suggerir que no eren necessàries i ara resulta que falten professors de filologia”. L’assagista creu que als estudis de lletres no se’ls hi dona la importància que mereixen “perquè vivim en un món en el qual l’estupidesa té molt prestigi”. Per a Rovira, això pot provocar que en un moment donat, “llegir i escriure correctament sigui una cosa exòtica; de fet ja està passant”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats