Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i l’Orfeó Nova Solsona, Creus de Sant Jordi per la seva trajectòriaEl Govern també concedeix la seva màxima distinció a l’arxiver Benigne Marqués i a la professora de la ETSEA, Teresa Capell


El president de la Generalitat, Quim Torra, va defensar ahir: “Sense llibertat no hi cultura, no hi ha talent, i sense cultura no hi ha llibertat. La cultura ens fa ser presents al món i ens permet participar amb la construcció de la humanitat amb la nostra veu”. Ho va afirmar en l’entrega dels guardons d’aquest any a destacades personalitats, com l’artista Miquel Barceló, l’actriu Imma Colomer o la coreògrafa Sol Picó. En total, 30 personalitats i 15 entitats van rebre el guardó per haver prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la identitat en el pla cívic i cultural, entre les que hi figura l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, l’Orfeó Nova Solsona, l’arxiver del bisbat d’Urgell Benigne Marqués i la professora de l’ETSEA, Teresa Capell.

A l’entrega dels premis, el president va remarcar que l’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi viu des del 2018 una “greu i important excepcionalitat”: “A les edicions del 2018 i 2019 no hi érem pas tots, i enguany hi hem d’afegir la pandèmia provocada per la covid-19”. El president va enumerar els àmbits de pertinença dels diferents premiats, als qui va dir: “Sou un exemple però també un reflex de què és Catalunya” i va citar Mercè Rodoreda, que deia que la millor manera que tenia d’honorar el seu país era fer la seva feina el millor possible. Àngels Ponsa, consellera de Cultura, va dir: “Veure avui la sala tan plena de talent em fa creure que som un país extraordinari”.

Els guardons també inclouen l’economista Jordi Galí, el dirigent esportiu Pere Miró o la dissenyadora Míriam Ponsa i preserva la paritat de gènere i la representació territorial. La llista la completen la pianista, pedagoga i compositora Àngels Alabert, el doctor enginyer industrial Josep Amat, la pintora i gravadora Roser Bru, la historiadora Martina Camiade, la biòloga Purificació Canals, el poeta Antoni Canu, la bioenginyera Teresa Capell, l’historiador de l’art Eduard Carbonell, la lingüista Maria Josep el sociòleg Joan Estruch, el músic i activista cultural Jordi Fàbregas, l’assistenta social Rosa Maria Garriga, el músic i orguener Gerhard Grenzing, l’arxiver del bisbat d’Urgell, mossèn Benigne Marquès, la directiva i empresària Anna Mercadé, el pedagog Jordi Monés, l’educador Josep Maria Monferrer, el filòleg Josep Maria Nadal, la pianista i compositora de sardanes Montserrat Pujolar, el filòleg Joan Ramon Resina i l’endocrinòloga Carme Valls. A més , també es va atorgar atorgar la Creu de Sant Jordi en forma de placa a Aire Nou de Bao; l’Associació Recvll Blanes; les Aules d’extensió universitària per a la gent gran de la UB; la Banda Municipal de Música d’Alcanar; l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu; la Federació d’En-titats Excursionistes de Catalunya; la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró; Pro Discapacitats Fundació Privada Terrassenca; la Fundació Sanitària Sant Pere Claver; l’Associació Cultural del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre; la Fundació Privada Hospital de Campdevànol, l’Orfeó Nova Solsona; i el Taller Àuria.

"Un reflex" del que és Catalunya

El president ha enumerat els àmbits de pertinença dels diferents premiats, als qui ha reconegut: "Sou un exemple però també un reflex de què és Catalunya", i també, segons ha dit, del seu compromís, que evidencia que Catalunya és un poble amb vocació de futur, personalitat pròpia i amb una història difícil, "amb ànima, amb passió, que malda per ser lliure: "La cultura és un exercici sense fi de conrear l'ànima: és llibertat de pensament, és humanisme". Torra els ha demanat: "Generadors de talent, de cultura i de llibertat, honoreu el nostre país".

En aquest sentit, el president ha citat Mercè Rodoreda, que deia que la millor manera que tenia d'honorar el seu país era fer la seva feina el millor possible. "Us vull agrair que hàgiu servit al vostre país tan bé que heu estat mereixedors d'aquesta creu de Sant Jordi".

Àngels Ponsa: "Som un país extraordinari"

"Veure avui la sala tan plena de talent em fa creure que som un país extraordinari", ha dit la consellera, Àngels Ponsa, que ha citat Josep Carner, de què es commemora el 50è aniversari de la seva mort. "Ens hauria agradat lliurar aquests guardons en unes condicions habituals", ha destacat també la consellera, que ha celebrat que, malgrat tot, s'ha trobat la manera de lliurar-los.

De fet, ha defensat: "Ha estat enmig de la pandèmia que hem après a valorar la ciència la cultura i el coneixement", i ha reivindicat que aquestes disciplines omplen l'ànima i permeten mantenir-se viu en tots els sentits. A més, ha agraït la tasca dels científics per fer front a la situació, ha dedicat un record a les víctimes, i en especial a l'historiador Jordi Monés i Pujol-Busquets, que va morir al març.

Ponsa ha reivindicat que en un moment com l'actual a la societat li ha tocat reinventar-se, donant lloc a desenes exemples de bones pràctiques, "amb gent amb empenta, que no s'atura i rema endavant", i ha afegit: "No som un poble que es rendeix". La consellera ha remarcat el coratge que ha dut a fer gestes extraordinàries al passat i al futur, i ha reivindicat recuperar part les llibertats.

"Volem viure en llibertat en tots els àmbits, de pensament d'expressió i col·lectiva com a nació. Ens volem sobrians", ha dit Ponsa, que ha agraït els premiats de ser constructors d'un pensament crític: "Ara ens calen més que mai referents i 'influencers', persones amb virtuts i valors", ha afegit la consellera, que ha assegurat que la Generalitat treballa amb la vocació i l'enginy per superar de la millor manera possible i amb els mínims inconvenients qualsevol repte que plantegi vida", ha dit.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats