Lleida
3 - 14° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Samanta Villar inaugura la 15ª Setmana de la Comunicació de la UdLA la tarda ha continuat de la mà de l'escriptora, poeta i periodista Gabriela Wiener.


La periodista, presentadora i escriptora Samanta Villar ha inaugurat aquest matí la 15a Setmana de la Comunicació, un certamen que organitza la Universitat de Lleida del 16 al 19 d'abril i que aquest any té per objectiu aprofundir en els diferents formats i possibilitats del gènere documental .

La inauguració, que ha coincidit amb la Jornada de Portes Obertes als estudis en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, s'ha iniciat aquest matí a les instal·lacions de Magical Media, on ha tingut lloc una visita guiada per als futurs estudiants del grau. A continuació, la Facultat de Lletres de la UdL ha acollit "Viure-ho per explicar-ho", de la mà de Samanta Villar.

Una presentació a càrrec de la degana de la Facultat de Lletres, Carme Figuerola, el coordinador de la titulació, Jorge Nieto, i el director del Departament de Filologia Catalana i Comunicació, Miquel Pueyo, ha servit per destacar la Universitat de Lleida com un " lloc de trobada entre el món acadèmic i la ciutadania ".

En la seva intervenció, Samanta Villar ha reivindicat el paper del periodisme factual, que ha definit com un gènere que serveix per reflectir la realitat amb elements que desborden els límits del periodisme. Utilitzant fragments dels seus programes, Villar ha explicat la seva evolució a l'hora de crear continguts i hi posarà èmfasi no només en la història, sinó també en el seu aspecte emocional i la seva estructura.

La ponència de Samanta Villar també ha servit per destacar els elements clau a l'hora de fer un bon reportatge que, d'acord amb la periodista i presentadora, passen per trobar uns bons personatges, que a partir de la seva història permetin que el públic empatitzi. "Amb els nostres documentals no només volem informar els espectadors d'una realitat, sinó que a més, volem impactar, remoure'ls, que allò que expliquem els arribi al cor", ha destacat Villar durant la seva ponència. La conferència ha tancat de manera interactiva, amb un torn de preguntes en el qual el públic assistent, majoritàriament estudiants de batxillerat, han pogut resoldre els seus dubtes.

A la tarda, la 15a Setmana de la Comunicació ha continuat de la mà de l'escriptora, poeta i periodista Gabriela Wiener. Titulada "Quan parlo sobre mi parlo sobre tu", la seva intervenció ha servit per mostrar el costat més humà de Wiener, que ha narrat les vivències personals que recull en el seu últim llibre, "Crida Perduda".

Durant la conferència, Wiener ha fet una crida a favor de periodisme gonzo com una manera d'explicar la realitat a partir de la pròpia experiència, emfatitzant en el "jo". "Els meus llibres són confessionals, estan plens d'incomoditats i intimitats, em lliuro a la vergonya pròpia", ha admès Wiener, que ha fet una crida al feminisme i a la llibertat sexual. La ponència ha servit per tancar el primer dia de la Setmana que, finalment no ha pogut comptar amb la presència d'Alejandro Florez, cap de continguts de DMAX.

Demà la jornada s'iniciarà a les 16.00 hores, amb la conferència "Soy Cámara. Imatges sobre imatges", a càrrec del guionista i realitzador Félix Pérez-Hita. Seguidament, Jordi Bas, fotògraf de natura, portarà a terme la ponència "Fotografia del Patrimoni Natural: de la documentació asèptica a la seducció ambiental".

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats