Lleida
17-32° C (sol)
97% 26 km/h


Tàrrega divulga Manuel de Pedrolo amb una conferència del catedràtic Enric GallénLa capital de l’Urgell també prepara lectures dramatitzades de textos teatrals de l’autor per part d’alumnes de secundària.


La Regidoria de Cultura de Tàrrega oferí el dijous 8 de novembre una conferència divulgativa sobre l’obra dramàtica de l’escriptor Manuel de Pedrolo. La proposta s’englobà en el marc de l’Any Pedrolo, amb què es commemora el centenari del naixement del literat de L’Aranyó.

L’activitat, celebrada a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega, tingué com a ponent Enric Gallén, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge). Segons Gallén, Pedrolo es considerava més novel·lista que no pas dramaturg però conreà el teatre perquè detecta una demanda de textos contemporanis a l’escena catalana del moment. Per esquivar la censura franquista, Pedrolo optà pel teatre abstracte i de l’absurd, “molt influït per l’obra de Samuel Beckett i amb una etapa rellevant entre els anys 1957 i 1963”, apuntà el conferenciant.

A partir de la transició democràtica, el teatre de Pedrolo adoptà un to realista sense apartar-se dels seus temes habituals com la llibertat i la condició humana. Fins a una trentena de peces integren el conjunt de la producció dramàtica de Pedrolo.

L’escriptor targarí Xavier Garcia, un altre coneixedor de l’obra pedroliana, s’encarregà de presentar l’acte. La proposta també ha constituït una de les activitats complementàries de la 24a Temporada de Teatre de Tàrrega. Val a dir que la presentació del cicle s’acompanyà el passat setembre de la representació de la peça “Homes i No” (1957) de Pedrolo a càrrec d’El Celler d’Espectacles.

D’altra banda, Tàrrega també prepara un programa de lectures dramatitzades de cinc obres teatrals de Pedrolo per part d’alumnes de secundària de la ciutat sota el mestratge de l’actriu Marta Pérez (T de Teatre). En el decurs del 2018, la capital de l’Urgell ha organitzat altres propostes per a recordar la figura i l’obra de Pedrolo, com és el cas d’una exposició a la Sala Marsà o un concert de Cesk Freixas.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats