Lleida
8 / 24° C (sol)
97% 26 km/h


Torra diu a Lleida que "la lluita digna contra l'espoli de l'art és també una lluita de llibertat"El president de la Generalitat participa en els actes commemoratius del primer any de l'entrada policial al Museu


El president de la Generalitat, Quim Torra, considera que el que es va viure a Lleida l'11 de desembre de 2017 va ser "inaudit" i que va ser un episodi més d'una operació més gran a nivell d'Estat per anar "desvertebrant la societat catalana i els seus anhels democràtics i pacífics de llibertat". Torra ha posat com a exemple Lleida en el camí cap a una República digna d'una acció com la defensa que Lleida va fer del patrimoni, ha dit, i de l'estima cap a la cultura que es va fer davant del Museu fa un any. "Perquè la lluita digna contra l'espoli de l'art és també una lluita de llibertat", ha reblat. El president ha participat en els actes commemoratius del primer any de l'entrada policial al Museu per endur-se les 44 peces de Sixena, en què s'ha llegit un manifest reclamant que tornin.

Torra ha reconegut que els actes d'avui s'han viscut amb una barreja de "tristesa" i "alegria". "Tristesa perquè estem presentant un llibre que no s'hauria hagut de fer mai", en referència a la publicació que s'ha presentat aquest dimarts i que recull un seguit d'imatges fetes des de dins del Museu de Lleida de l'entrada policial i del trasllat de les peces. També s'ha projectat un vídeo de quatre minuts en què s'ha pogut veure com, per exemple, dos guàrdies civils es feien una foto amb el mòbil davant una de les caixes sepulcrals de les monges de Sixena, abans d'endur-se-les. "Mai havia passat que forces policials armades entressin a un espai cultural", ha lamentat Torra, que ha afegit que "el llibre està molt ben escrit però hi ha un pou de tristesa".

Torra diu que seguiran actuant pels carrils de la democràcia defensant un camí "pacífic" cap a la llibertat

El president de la Generalitat, Qui Torra, ha dit aquest dimarts a Lleida que seguiran actuant pels carrils de la democràcia i de la pau, quan encara cueja la polèmica per les seves declaracions sobre la via eslovena del cap setmana passat. "Mai hem volgut imposar res a ningú", ha assegurat, ja que "la nostra via és la de la democràcia i la de la defensa dels drets civils i de les llibertats", ha afegit.

Torra ha lamentat que aquests dies s'ha intentat imposar un "relat fictici de violència i descontrol" però que el procés cap a la llibertat és i serà sempre pacífic, cívic i democràtic "per defensar allò que considerem que és millor pels catalans". Torra ha criticat que es vulgui imposar un "relat inventat" amb l'objectiu de justificar una nova "intervenció".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats