Lleida
10 / 21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Tradi-Sió engega una campanya de mecenatge per recuperar els antics gegants d'AgramuntDesprés de més de 100 anys de la seva desaparició, la finalitat de l’associació és recuperar-los.


L’Associació Tradi-Sió ha engegat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami amb la voluntat d’aconseguir diners per recuperar el Rei de Tremissèn, l'antic gegant d'Agramunt i difondre la llegenda de la roca de la Delfina. Es tracta d’una iniciativa que pretén aconseguir el suport popular per materialitzar la creació de la figura del nou gegant.

Els vells gegants d'Agramunt són figures del segle dinou desaparegudes a la segona dècada del segle vint. El document que es conserva és un gravat editat al Costumari Català d'Amades amb data de 1908 on hi apareixen tres parelles de gegants, una de les quals són els gegants d’Agramunt. Ara, després de més de 100 anys de la seva desaparició, la finalitat de l’associació és recuperar-los i per aquest motiu s’ha engegat aquesta campanya per poder costejar el procés de construcció de la figura del gegant i del seu vestuari.

L'objectiu que s'ha fixat l’Associació és arribar a recollir un total de 4.000 euros, que és el cost de la construcció de la figura, i com és habitual en aquest tipus d’ iniciatives de micromecenatge, les donacions seran correspostes, segons l'import, amb diferents obsequis. Alguns obsequis que es donaran en aquesta campanya són productes de marxandatge relacionat amb els gegants: una samarreta, una bossa, un mocador, però també visites guiades per Agramunt, el reconeixement a les xarxes socials o un gravat honorífic al vestit del gegant.

Projecte de construcció del gegant

L'Associació Tradi-Sió, és una entitat que es va crear per donar impuls al folklore local. La seva tasca es basa en reintroduir i aportar elements de la cultura popular i tradicional de la vila. El seu compromís és vetllar i dignificar el patrimoni festiu d'Agramunt per aquest motiu coordinen i organitzen un seguit d’activitats per donar mida a la imatgeria festiva agramuntina arreu del territori. Ara el seu objectiu és recuperar la parella de gegants basats en el gravat de 1908 del volum tercer del Costumari Català d’Amades.

La figura del gegant representarà el Rei de Tremissèn que és el personatge del rei moro que apareix a la llegenda agramuntina de la Roca de la Delfina. Està previst que si s’assoleix la campanya la construcció del gegant anirà a càrrec de l’estudi de maquetisme l’Esfera de Carles Teixidó de Bellpuig.

Història de la Roca de la Delfina

La roca de la Delfina és una llegenda agramuntina basada en el llibre de cavalleries del frare Esteve Barellas, editat l'any 1600 sota el títol "Historia de los famosos hechos del gran conde de Barcelona don Bernardo Barcino, y de don Zinofré su hijo, y otros cavalleros de la provincia de Cathaluña". El llibre va ser reescrit l'any 1776 per Pedro Àngel de Tarazona a les edicions del setmanari "El blasón de Cataluña". A partir sobretot de l'edició reescrita, l'agramuntí Antoni Viladot i Sanuy escriu la llegenda cap a mitjans del segle XIX, sota el nom de "Petronila de Agramunt o sea la Delfina".

La llegenda explica que en els atacs dels moros l'any 714, la petita Petronel•la (acabada de néixer) filla del senyor d'Agramunt va estimbar-se a l'indret de la roca fugint dels moros en un carruatge. El rei de Tremissèn va voler afillar-la muntant la història de que la va deixar en una barca a la deriva i que uns dofins la van dur fins a l'Àfrica. D'aquí li va venir el nom de Delfina.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats