Lleida
3/12° C (boira i sol)
97% 26 km/h


“Volem que les entitats tinguin més pes i veu en el programa cultural de la ciutat”
 • Per què s’ha decidit separar les regidories de Cultura i la de Joventut, Festes i Tradicions? 

Som una ciutat que tenim un gran teixit d’entitats i associacions dedicades a la cultura i des de fa temps veiem que les tradicions no tenen una regeneració juvenil. Per això hem de centrar molts esforços en l’àmbit cultural i fer que sardanes, castellers, balls de bastons, gralla i gegants siguin un atractiu per la gent jove. És important que els joves tinguin ganes de conèixer les tradicions per evitar que es perdin amb els anys, sinó tindrem un gran problema.

 • El fet que sigui el segon regidor més jove de la Paeria pot ajudar a revertir la situació? 

És un fet que fa falta gent jove en política i per primer cop tenen representació, tant amb l’Elena com jo. Des de la regidoria volem treure les etiquetes de les edats; no hi ha cap tradició ni cultura que tingui una edat o una altra i és important que els joves assimilin que les tradicions s’han de seguir i repensar de quina manera s’han de transmetre per fer-les més atractives.

 • Quins són els principals canvis i objectius que es marquen en aquesta legislatura? 

Volem potenciar l’edifici de Lleida Jove i donar-li molta més notorietat i protagonisme. L’objectiu és animar els joves a no marxar de Lleida, i a fer-los-hi veure que aquí poden treballar, estudiar i gaudir d’una oferta cultural bona perquè aquest és un dels reclams que tenen. Des de la Paeria hem de treballar molt més el tema de la comunicació. Ja et puc dir que es canviarà aviat i que serà molt més digital que fins ara, potenciant la presència a les xarxes socials per arribar a molta més gent. També volem impulsar la masoveria urbana per revitalitzar el Centre Històric i repensar el model de les Festes Majors, apostant més per la qualitat i no tant per la quantitat. El govern del PSC volia fer una Festa Major per a tota la ciutat i que hi hagués activitat a totes les places. El problema, llavors, és que el 70% del pressupost se’l mengen les infraestructures.

 • Aquest canvi de model ja es podrà veure per les Festes de la Tardor? 

Per aquestes festes ja hi havia moltes coses programades. Es mantindran les orquestres, les cobles, les sardanes... i es continuarà fent al Centre Històric, un espai que m’encanta i en el qual hem d’incidir a fer un canvi real i no amb ‘parxes’ com s’ha fet fins ara. El que puc dir és que hi haurà dos escenaris, un a la Seu Vella i l’altre a la plaça del Dipòsit, i serà un programa de qualitat. Un atractiu d’enguany serà que els concerts començaran més aviat perquè puguin gaudir de la festa les famílies amb els seus nens. També es podrà veure un canvi en el pregó, que serà molt més festiu i estarà protagonitzat pel Sr. Postu.

 • I com es pot potenciar el Centre Històric culturalment? 

A banda que es faran actuacions per la Festa Major, estem treballant per portar algun grup àrab o africà per tal que les seves comunitats se sentin integrades i representades a les festes. És important que tothom pugui compartir un mateix espai i respectar-nos mútuament, ja que això farà que hi hagi una millor cohesió social.

 • Vens del món de la música, entenc que aquest és un dels punts que es potenciarà. De fet, ja s’ha posat sobre la taula portar a Lleida noms com el de Rosalía. 

Sí, amb ella ja estan tots els papers enviats i ara estem esperant la seva resposta. Al final la decisió és seva però confiem i esperem portar-la.

 • I seria viable econòmicament? 

No seria un problema. Al final quan portes qualitat la gent respon. El problema és quan es produeix a la inversa i has de fer que un concert funcioni. Poden ser noms com la Rosalía o com Estopa, que ara mateix ha publicat un nou disc; s’estan mirant diverses opcions. El que sí que puc dir és que la música tindrà un paper important perquè al final és un dels motors que fa cohesió.

 • Amb què es diferenciaran les polítiques culturals del PSC respecte de les vostres? 

Primer de tot en què ens ho estem repensant tot i estem fent repensar a grans entitats sobre quin és el model que s’ha d’implantar a la ciutat, perquè és un fet que cada any s’ha anat perdent públic. Cal fer una anàlisi de cada activitat que fem i veure quin és el retorn que podem obtenir, ja sigui social, de públic o econòmic. Al final la cultura és una inversió i el que pretens és que tota activitat cultural la vegi o escolti el nombre més gran de persones. Hem d’anar cap a un model que ens ajudi a portar més públic a les sales i molta més cultura al carrer.

 • Des que esteu a la regidoria, quina ha estat la despesa més innecessària que us heu trobat? 

Estem trobant diferents coses i despeses innecessàries com la Cavalcada dels Reis Mags. Aquest any reduirem el seu cost en uns 30.000 euros i serà igual que la dels darrers anys. A nivell cultural hem d’anar cap a un pressupost tancat. No pot ser que se’ns escapin xifres de diners elevades que no teníem previstes.

 • S’ha parlat molt del fet que les Basses estan oblidades i desaprofitades. Teniu pensada alguna acció per reactivar-les? 

És un espai que està ben cuidat. Tot i això, és cert que falta que hi hagi unes barbacoes, uns banys i repensar quin és l’ús que se li vol donar durant l’any: sí de càmping o d’alguna altra cosa i que durant l’estiu es pugui celebrar algun festival.

 • Seria un festival importat, creat de nou... 

El podríem importar, tot i que primer s’hauria de mirar quines són les opcions més viables. També podríem crear un de nou, jo estic acostumat a crear festes noves i potenciar-les, en aquest sentit això no seria cap problema.

 • Durant la precampanya electoral, Larrosa va anunciar que l’antiga discoteca River seria l’espai on s’ubicaria la nova biblioteca municipal. En quina situació estem ara? 

La biblioteca va ser una proposta d’esquerra que el PSC es va voler apropiar i fer seva, quan en realitat va ser una moció que vam presentar des d’ERC al ple. No sé amb quin termini es farà però estava dins de l’acord programàtic i és innegable que hi ha una gran part de gent jove que està reclamant un nou espai de biblioteca.

 • I el Consell Municipal de Cultura? 

És una proposta que es va aprovar durant l’anterior mandat però que no se li va donar ús. La veritat és que el teixit associatiu i cultural de Lleida està una mica escarmentat, ja que se li va prometre una veu que no se li va donar perquè les coses es feien d’una manera piramidal, on era l’alcalde qui acabava decidint les coses. Ara, volem anar cap a un altre model en el qual tinguin més pes i veu a l’hora de decidir el programa cultural de la ciutat i el que es fa per les festes. L’Ajuntament no ha de ser el motor sinó el que propiciï que l’entitat pugui fer la seva activitat a la ciutat.

 • En una entrevista recent va parlar de fer un carnet lleidatà. Que seria això? 

Estem parlant amb la Generalitat perquè vol impulsar una ciutat que sigui pionera en aquest aspecte. Estem notant que per impulsar més activitat a nivell local seria necessari elaborar un carnet del municipi. Encara hem de pensar com seria, si només per gent empadronada a Lleida o si també podrien accedir-hi els estudiants universitaris que venen de fora. Si a més també aconseguim que s’involucrin instituts, col·legis, la universitat, el mateix Ajuntament i els joves, es veurà reflectit en un major nombre de públic a les sales.

 • Quins beneficis aportaria aquest carnet? 

S’aplicaria un descompte en el preu de les entrades per impulsar i atraure el públic jove, ja que ens arriben imputs de què, a part que no li són atractius els concerts que es fan a Lleida, hi ha el problema econòmic i, creiem, que el preu dels concerts és una barrera que hem de superar. 

 • S’està estudiant, doncs, fer una rebaixa dels preus? 

Dependrà del tipus d’espectacle que es porti. Per exemple hi ha espectacles que potser es porten a la Llotja i s’ha d’entendre que el que vols és no perdre diners, i pot ser és per això que posen les entrades a aquests preus. El que faria falta és repensar l’espai per tal que quan es porti un espectacle molt bo capiguin més persones i l’entrada sigui més barata.

 • Per últim, quin balanç fa d’aquests primers mesos a la regidoria? 

Estem molt contents, noto que hi ha una alegria diferent tant al carrer com a les xarxes socials i veig la gent amb ganes de fer moltes coses. Al final quan fa tants anys que estàs en un càrrec t’acostumes a unes certes inèrcies, que ara mateix estem canviant, i és necessari que la ciutadania percebi que som persones normals i que hi ha una relació de proximitat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats