El periodista i escriptor David Marín va presentar ahir a la llibreria Caselles el seu llibre ‘Mor un os a la Vall d’Aran. Crònica del cas Cachou’ (Angle Editorial).
Es tracta d’una crònica dels fets que van envoltar la mort per enverinament de l’os Cachou, un animal protegit, l’any 2020 a la Vall d’Aran i la posterior investigació judicial per homicidi, la primera que es fa per un animal com aquest. L’autor explica a LA MAÑANA que “no és un reportatge periodístic, sinó una recreació novel·lada, amb els noms dels personatges inventats per apropar al màxim l’experiència al lector”, tot i que els fets i les línies d’investigació que es van fer, sí que són fidels a la realitat.
“És un cas que em va interessar, perquè va més enllà de la mort de l’os i tampoc s’havia parlat gaire”, afegeix David Marín. Així, “gairebé quan encara estàvem en pandèmia”, va començar el procés de documentació i també de recerca sobre el terreny, entrevistant a ramaders, polítics o investigadors; i no va ser fàcil endinsar-se en un tema tan polèmic. “Em vaig trobar amb reticències de gent a parlar obertament, tant dels que estan a favor de l’os, que no volen sortir, com els que estan en contra, que recelen d’un periodista”.
L’escriptor barceloní, establert a Ponent, recorda que la reintroducció “ja va generar rebuig” des de l’inici i la situació va empitjorar amb els atacs a altres animals atribuïts a Cachou el setembre de 2019. Finalment, el 9 d’abril de 2020 va aparèixer el seu cos sense vida i va iniciar-se la investigació d’un cas que encara no s’ha pogut tancar. “La instrucció s’ha acabat i ara la Fiscalia ha de completar el procés per fer les acusacions”, diu. I pel que a la problemàtica de fons, la reintroducció de l’os al Pirineu, David Marín considera que “des de llavors no hi ha hagut cap novetat; va ser un toc d’atenció per dir que genera malestar”.