Lleida
2/12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


“A Catalunya va descobrir el seu odi cap al totalitarisme”Lleida homenatja George Orwell amb la lectura de fragments de la seva obra i la visita del seu fill


Els Jardins Orwell de l’Hospital Universitari Santa Maria van acollir ahir un acte cultural de l’Orwell Society amb la lectura de fragments del llibre ‘Homenatge a Catalunya’ i la presència, entre altres, del fill de l’escriptor.

El vincle de George Orwell amb la ciutat de Lleida es remunta a l’any 1937, quan va estar uns dies a l’hospital de guerra de Lleida, després de ser ferit al front d’Osca. Així mateix, la capital del Segrià està present en el seu llibre Homenatge a Catalunya, publicat el 1938, on explica el seu tractament per la ferida d’una bala que li va travessar la gola. L’escriptor descriu, amb detalls, l’hospital, el personal mèdic i els jardins, així com la ciutat. Per aquest motiu, ahir, durant la primera visita de l’Orwell Society a Lleida, es va celebrar un acte cultural, en memòria de l’escriptor, als jardins que porten el  seu nom a l’Hospital Universitari Santa Maria i al qual van assistir prop d’un centenar de persones.

En l’acte en el qual va participar el seu fill, Richard Blair, va consistir en la lectura de petits fragments, sis en total, que recorden l’estada de l’escriptor britànic a Lleida, des que el fereixen fins que marxa a Barcelona i abandona definitivament la capital del Segrià. 

Blair es va mostrar agraït per l’homenatge i va recordar que la seva obra és una lluita contra el totalitarisme dels governs. Així, va defensar que el seu pare “va ser un home que es va oposar a l’extremisme” i que va ser a Catalunya on va “descobrir el seu odi envers el totalitarisme”. 

Així mateix, també va destacar que el seu pare se sentiria orgullós de veure en què s’ha convertit l’espai en el qual va passar una setmana durant la guerra civil. Cal recordar que els jardins del Santa Maria porten el nom de l’escriptor, des del 2017, gràcies a una iniciativa del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida. L’acte va acabar amb una ofrena floral.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats