Lleida
5-15° C (pluja)
97% 26 km/h


Almacelles defensa bonificar les construccions que tinguin energies renovables i cobertes verdesAposten per aquestes mesures sostenibles per reduir l’efecte ‘illa de calor’ que reté l’escalfor


L’Ajuntament d’Almacelles plantejarà en el proper ple de modificació de les ordenances fiscals per a l’any 2020 una bonificació de fins a un 95% les construccions de nova planta que incorporin energies renovables en el consum i l’exempció de la taxa de construcció en aquelles edificions que contemplin cobertes verdes. 

Tanmateix, també es contemplarà la possible modificació o adaptació tècnica al planejament urbanístic actual per tal de fer factible aquest tipus de cobertes i terrasses. Aquestes cobertes verdes, que cada cop més s’estan contemplant en l’edificació de noves construccions o en la reforma de moltes d’elles, té molts beneficis mediambientals. Si bé els espais verds dins de la construcció, específicament sostres i parets, moltes vegades són vistos en el seu costat merament estètic, poc es coneixen els seus beneficis.

El principal beneficiari d’una terrassa verda és sense dubtes el medi ambient. Les ciutats actuals són com grans paraigües d’asfalt i formigó i el fet que siguin impermeables genera que l’aigua no pugui drenar i completar el seu cicle natural. A això es deuen en gran part les inundacions urbanes, les quals podrien combatre’s generant superfícies permeables a l’aigua. En aquest sentit, les terrasses verdes retenen les aigües pluvials i possibiliten el seu alliberament gradual cap als desguassos.

D’altra banda, aquesta enorme aglomeració d’asfalt i formigó genera l’efecte anomenat “Illa de Calor”, a través del qual les ciutats absorbeixen la calor durant el dia però no aconsegueixen dissipar-la durant les hores nocturnes. Tant els espais verds com els cursos d’aigua transformen l’energia solar a partir de la fotosíntesi i l’evaporació. És per això que la generació de cobertes verdes sobre l’edificació urbana és una mesura de gran utilitat per mitigar aquesta problemàtica.

En aquest sentit, des del Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas d’Almacelles es preveu dur a terme unes jornades formatives per a arquitectes i jardiners en relació a les cobertes i parets verdes, ja que la tònica de molts dels edificis que es preveuen construir d’ara en endavant ho tindran en consideració.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats