Lleida
3/13° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Aprovada l'ordenació d'un nou sector urbanístic i la instal·lació de plantes fotovoltaiques al nucli de Nerets, a Talarn



Es modifica el planejament del municipi per ordenar l’àmbit al voltant de l’antiga central hidroelèctrica de la Canadiense, on es podran construir 37 habitatges unifamiliars, equipaments i zones verdes


La Comissió territorial d’urbanisme de l’Alt Pirineu, presidida pel secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha aprovat avui dos projectes al nucli de Nerets, pertanyent al municipi de Talarn (Pallars Jussà), que permetran desenvolupar un nou sector urbanístic al voltant de l’antiga central hidroelèctrica i també una planta solar fotovoltaica.

Així, s’ha donat el darrer vistiplau a la modificació del planejament municipal per ordenar detalladament tot el sector urbanístic al voltant de la central coneguda com la Canadiense, construïda a principis del segle XX. En aquest àmbit es troben, a més de les instal·lacions de la central, en procés de museïtzació, una nau industrial en desús però en bones condicions i 10 habitatges. L’accés es realitza des del nucli de Nerets, mitjançant el camí que comunica la central hidroelèctrica amb la carretera C-1412.

Amb la modificació aprovada, es redueix el sòl urbà de l’àmbit, que passa de poc més de 83.000 m2 a 76.000 m2. El sòl desclassificat passa a considerar-se agrícola. El pla reconeix l’accés viari actual, però es proposa una amplada d’uns 8 metres i dos giratoris, i preveu 8.353 m2 per a equipaments al nord-oest de la zona i altres 7.800 m2 per a zones verdes.

Pel que fa al sòl privat, l’àmbit de l’actual central hidroelèctrica, de 29.489 m2, es qualifica com a industrial i es prohibeix enderrocar les edificacions originals, i altres 22.154 m2 es qualifiquen com a residencials. Aquí es podran construir uns 37 habitatges unifamiliars en parcel·les aïllades.

La Comissió d’urbanisme ha donat llum verda al projecte, entenent que l’ordenació que existia fins ara no s’ajustava a les necessitats actuals. També ha valorat que es manté el doble ús, residencial i industrial, reconeixent la singularitat de l’entorn però facilitant el seu desenvolupament.

 

Nova instal·lació de plaques solars

La Comissió també ha aprovat provisionalment un projecte per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques just al costat de la central hidroelèctrica de Nerets, en uns camps que, fins ara, es destinaven al conreu de cereals i que estan lliures d’edificacions. Es tracta de sòls de pendents suaus orientats al sud i al sud-oest.

La planta solar, fixa i destinada a la producció d’electricitat per a la seva venda, ocuparà poc menys de 6 hectàrees de superfície, respectant les masses arbrades que hi ha a la zona i deixant lliure una franja perimetral de 5 metres d’amplada respecte la tanca. Tindrà 12.852 mòduls fotovoltaics, amb una altura màxima de 2,11 metres i una potència total màxima de 3.900 kW. Igualment, es construiran dos centres de transformació i 6 casetes de comptadors, amb una superfície total màxima de 40 m2.

Per tal de minimitzar l’impacte de la instal·lació en l’entorn, els suports verticals de les plaques fotovoltaiques es clavaran directament al terreny, sense cap tipus de fonament, igual que les construccions auxiliars, que seran prefabricades. Es mantindrà la gespa natural a tot el recinte, es plantarà una barrera vegetal a tocar de la tanca perimetral i els edificis auxiliars tindran un acabat en color terrós. La inversió aproximada és d’1,6 milions d’euros.

 

Sala de vetlla a Llavorsí

Finalment, la Comissió ha aprovat definitivament un projecte per convertir part de l’antiga serradora de Llavorsí (Pallars Sobirà) en sala de vetlla per al municipi i per als nuclis veïns, que fins ara no comptaven amb aquest servei. Actualment, l’Ajuntament fa servir part de la construcció, de 165 m2, com a magatzem municipal.

Així, l’edificació es rehabilitarà per destinar 98 m2 a sala de vetlles, mentre que la resta continuarà amb el mateix ús de magatzem. A més del condicionament de l’interior, es construirà un porxo obert a l’entrada, de gairebé 13 m2, per aixoplugar els fèretres quan es descarreguin del cotxe fúnebre. L’accés al complex, tant en vehicle com a peu, es realitzarà des de l’entrada habilitada des de la C-13. La finca inclou una àrea d’aparcament de 950 m2. El pressupost de l’actuació és de més de 101.000 euros.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paper



SOBRE L'AUTOR

Articles relacionats