Lleida
21-37° C (sol)
97% 26 km/h


Arrels Sant Ignasi detecta 809 persones sense llar el 2018, un centenar més que l'anteriorAvisen de “doble discriminació” en les dones ateses i de l'increment de joves que demanen ajut


La Fundació Arrels, que fa 25 anys que ajuda a persones en situació de vulnerabilitat, va presentar ahir la memòria de l'exercici de 2018, en la qual destaca l'increment en 1.009 persones ateses respecte 2017, el que representa un 11 per cent més.

Entre les xifres totals van destacar que la fundació va ajudar a 809 persones sense llar, 101 més que l'any anterior, i a 1.130 sense cap tipus d'ingrés. Van repartir aliments directament a 1.560 persones, i d'ell es van beneficiar un total de 3.509.

Òscar Costa, vicedirector de la fundació, va explicar que en l'entorn hi ha dos principals tendències que dificulten la seva tasca.

Primer, l'alt preu de l'habitatge i la manca de mesures adequades per part de les administracions a l'hora de gestionar els lloguers socials.

Segon, el correcte tractament dels problemes de salut mental de les persones vulnerables, que la majoria de les vegades no són diagnosticades ni reben una correcta atenció.

Perfils detectats

Des d'Arrels Sant Ignasi han posat èmfasi que la situació de vulnerabilitat afecta un ampli ventall de persones.

Costa va parlar d'un primer grup que correspon a un tipus d'individu que generalment no pateix d'una addicció i està més estructurat; ha esgotat la prestació per desocupació, amb pocs o cap ingrés, i no rep ajuda del seu entorn més proper.

El segon grup estaria format per persones amb algun trastorn psiquiàtric que no ha estat diagnosticat o que no ha rebut el tractament ni el seguiment necessari, a més de necessitar d'unes ajudes concretes que en molts casos no poden prestar directament des d'Arrels Sant Ignasi i han de derivar a centres de salut.

Costa també destaca que de les persones ateses, un 41% són dones. El seu perfil correspon, segons Costa, a una doble discriminació que parteix de la necessitat d'aconseguir ingressos per a la família, arribant fins i tot a exercir la prostitució, i presenten una forta addicció a les drogues.

Finalment, des d'Arrels Sant Ignasi alerten que cada vegada reben més peticions d'ajuda per part de joves, i que la xifra ha augmentat paulatinament en els últims anys, de manera que es tracta d'una situació que, afirmen, ha de ser frenada el més aviat possible.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats