Lleida
4/15° C (sol i núvols)
97% 26 km/hArrenca avui el judici per la propietat de les 111 obres de la Franja al Museu de LleidaS’inicia amb les declaracions del bisbe de Lleida, Salvador Giménez, i el de Barbastre, Ángel Pérez


Els bisbes de Barbastre, Àngel Perez, i de Lleida, Salvador Giménez, compareixeran aquest dijous davant del tribunal per resoldre l’entrega de 111 peces d’art. 

Dues diòcesis de dues comunitats autònomes i 111 peces del patrimoni històric-artístic de les parròquies adscrites al bisbat altoaragonés són les xifres clau de la vista que començarà avui a Barbastre (Osca) per a resoldre la propietat d’aquests béns, una qüestió ja resolta pels tribunals vaticans. 

La demanda civil interposada pel Bisbat de Barbastre va ser dirigida inicialment contra el consorci del museu lleidatà, on romanen les peces reclamades des d’Aragó, encara que finalment ha implicat la diòcesi catalana en plantejar el seu titular de forma sorprenent que 83 de les peces eren de la seva propietat.

Una afirmació que contradiu les tres resolucions dictades pels tribunals vaticans entre 1995 i 2008 per a instar la devolució dels béns a les parròquies aragoneses com les seves legítimes propietàries, però també el reconeixement d’anteriors bisbes de Lleida de la propietat aragonesa dels béns. 

A la demanda central del Bisbat de Barbastre per a exigir l’entrega dels béns se suma la plantejada per la Diòcesi de Lleida per a reclamar la propietat de 83 de les peces, les més valuoses, i la interposada pel consorci per a exigir les despeses de conservació dels béns en el cas de ser retornats. La Diòcesi de Barbastre-Montsó compta la presència, com a part coadjuvant del Govern aragonès, mentre que la de Lleida i del consorci esperen una decisió d’última hora del jutge per a integrar en el procediment a la Generalitat.

?Es tracta d’un litigi que planteja un enfrontament “insòlit” entre dues diòcesis per la propietat d’uns béns que va comptar amb el beneplàcit de la Santa Seu perquè, reconeguda inicialment la propietat aragonesa, s’actués contra el museu per a aconseguir la devolució de les peces. 

En reiterades ocasions, la Diòcesi de Lleida va al·legar no poder retirar les peces del museu on romanen dipositades, en estar sota la jurisdicció de la llei de patrimoni del Govern català. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats