Lleida
8-19° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Arrenca la selectivitat a Lleida amb normalitat i amb un increment d'alumnes de gairebé el 10%Els andorrans poden fer els exàmens de matèries específiques a la Seu d'Urgell


La selectivitat ha arrencat a Lleida amb normalitat i amb un increment d'alumnes de gairebé el 10%. Mentre que l'any passat es van presentar a les proves d'accés a la universitat 1.868 alumnes, enguany s'hi ha presentat 2.024. El coordinador de les provés d'accés a la Universitat de Lleida, Xavier Carrera, ha explicat que aquest augment "substancial" s'explica per l'increment d'estudiants que fa el segon de Batxillerat, l'augment del número d'aprovats i perquè alumnes andorrans poden fer els exàmens de matèries específiques a la Universitat de Lleida, a la Seu d'Urgell. El primer examen, el de castellà, ha estat "assequible", segons els estudiants.

Dels 1.868 estudiants matriculats a Lleida, 1.716 són alumnes que han acabat aquest curs Batxillerat, 194 es presenten per lliure perquè volen millorar la nota o només s'examinen d'assignatures específiques i 114 són estudiants que provenen de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) i s'examinen d'alguna assignatura de la fase específica. En total hi ha nou tribunals a Lleida: cinc al Campus de Cappont, dos a l'ETSEA, un a la facultat de Medicina i un altre a la Seu d'Urgell.

Precisament aquest tribunal de la Seu d'Urgell, on s'hi examinen 167 alumnes, és una de les novetats d'enguany. Per primera vegada els alumnes del sistema educatiu andorrà que volen examinar-se per incrementar la seva nota d'accés en matèries específiques ho poden fer al tribunal de la Universitat de Lleida ubicat a la Seu d'Urgell, en comptes d'haver de baixar a Lleida. Una altra novetat d'enguany és que l'alumnat de la Val d'Aran, que s'examina a la Universitat de Lleida, disposarà d'enunciats d'examen redactats en llengua aranesa en la matèria d'Història.

El primer examen de les proves de selectivitat ha estat el de castellà. La majoria dels alumnes han coincidit que la part més fàcil d'aquest examen ha estat la lectura, mentre que la més difícil ha estat la gramàtica. Tot i això, han reconegut que se l'esperaven més complicat i que ha estat "prou assequible". 

Els estudiants andorrans que fan les PAU valoren positivament que, per primer cop, puguin examinar-se a la Seu d'Urgell

Fins a 50 alumnes de l'Escola Andorrana de Batxillerat s'examinen a la Seu d'Urgell, des d'aquest dimecres i fins divendres, de la fase específica de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), la qual serveix per poder pujar la seva nota mitjana. Aquest és el primer cop que han pogut fer-ho a la capital alturgellenca, ja que fins l'any passat havien de desplaçar-se a Lleida. Els estudiants han valorat molt positivament aquest canvi perquè així poden anar i tornar cada dia a casa seva, tenint en compte que el trajecte s'escurça considerablement en comparació amb les més de dues hores que separen el Principat de la capital del Segrià. A més dels andorrans, a la Seu d'Urgell també fan la selectivitat 117 persones de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Pallars Sobirà.

Per tal de facilitar als alumnes del sistema educatiu andorrà poder examinar-se de la fase específica de les PAU a la capital alturgellenca, la Generalitat, el govern d'Andorra, l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i la Universitat de Lleida (UdL) van signar un conveni a principis d'aquest 2019. Aquest té una vigència de quatre anys i permet a aquests estudiants accedir al Centre Cultural Les Monges, l'espai habilitat pel consistori on s'instal·la un dels nou tribunals de la UdL, i evitar haver-se de desplaçar, com fins ara, a la capital del Segrià.

Aquesta possibilitat ha estat molt ben rebuda per ells, com ha explicat la Natalie Castillo, que ha dit que "convé" poder fer aquestes proves a prop de casa, ja que, ha explicitat, només ha trigat "quinze minuts" en cotxe per arribar-hi. Per la seva banda, l'Òscar Picher ha destacat que el fet d'anar fins a Lleida solia suposar "un problema per la família", davant la dificultat d'haver-se de traslladar entre setmana i durant tres dies. Mentre, la Carla Anguita considera que ha estat un "regal", en contraposició, ha afegit, amb el que va viure el seu germà gran, a qui li va tocar fer un viatge de més de dues hores per poder fer les PAU.

Els alumnes de l'Escola Andorrana de Batxillerat només duen a terme els exàmens de la fase específica de la selectivitat, els quals són de caràcter voluntari i serveixen per apujar la nota. Pel que fa a la resta, ho tenen convalidat, ja que al Principat realitzen la Prova Oficial de Batxillerat (POB), que computa fins a un màxim de deu punts. L'any passat van fer les PAU a Lleida 39 estudiants andorrans, mentre que al 2017 van ser 17 i 18 al 2016.

Al tribunal de la Seu d'Urgell, des d'aquest dimecres i fins divendres s'examinen un total de 167 alumnes, 44 més que fa un any. D'aquests, 54 provenen de l’Institut Joan Brudieu de la capital alturgellenca, 44 més de l’Institut Pere Borrell de Puigcerdà i 19 de l’Institut Hug Roger III de Sort.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats