Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Arrenca la temporada de calçots amb previsió d'arribar a la xifra rècord de 18 milions de cebesLa IGP Calçot de Valls celebra 25 anys amb diversos actes


La temporada de calçots a Valls que just acaba d'arrencar es presenta de rècord. Es preveuen produir fins a 18 milions de calçots, segons la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, coincidint amb el seu 25è aniversari. La IGP té preparats diversos actes per celebrar l'aniversari. Aquest distintiu de qualitat aglutina una cinquantena de pagesos de quatre comarques: Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. Es calcula que la resta de productors no inscrits a la IGP Calçot de Valls poden recollir uns 60 milions més de calçots -encara que no estan etiquetats com a IGP. Així, en total, es preveuen més de 80 milions de calçots per enguany, una bona producció que tendeix a l'alça en els darrers anys, en bona part gràcies als estudis que es fan d'aquest conreu per millorar-ne la qualitat. Alguns restaurants de la zona ja ofereixen des de fa dies els calçots més primerencs als seus clients.

Els primers calçots tendres de la temporada ja es poden degustar en restaurants de l'àrea de Valls, com el Casa Fèlix o el Ganxo, a la pedania de Masmolets. Amb aquests calçots primerencs s'obre la pretemporada de calçotades, que s'allargarà fins al mes d'abril del pròxim any. Més endavant, en plena temporada, més d'una cinquantena de restaurants de la zona ofereixen calçotades a les seves cartes.

El temps està acompanyant aquest conreu que vol aigua, sol i sobretot fred, i els productors confien que serà una temporada excel·lent, tant en quantitat com en qualitat dels calçots. Tot i que encara es considera la pretemporada, als camps ja es fa evident el bon ritme que presenta la campanya, amb calçots de bona mida que es van arrencant en remeses, segons les dates en què van ser plantats.

"Fa tres anys vam fer 14 milions de calçots, fa dos anys, van ser 15 milions, l'any passat en vam fer 16 milions i enguany tot indica que podríem arribar als 18 milions i fer aquest salt coincidint amb el nostre 25è aniversari", afirma, satisfet, el president de la IGP Calçot de Valls, Francesc Amill, en declaracions a l'ACN. "I si no apareix cap desgràcia climatològica, la qualitat també serà excel·lent", afegeix Amill.

Valls dona el tret de sortida oficial a la temporada amb l'acte d'arrencada simbòlica del primer calçot, previst pel dissabte 23 de novembre. Ja al gener, en l'inici fort de la temporada, se celebra la Gran Festa de la Calçotada, coincidint amb l'últim diumenge del gener -enguany, el dia 26. La temporada de calçotades mou un volum de negoci d'entre 12 i 14 milions d'euros, segons la Cambra de Comerç.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats