Lleida
15/27° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Arxivada la querella contra el magistrat del Consell de Guerra que va sentenciar Puig AntichL’Audiència argumenta que el delicte de lesa humanitat, tot i que no prescriu, no es pot aplicar a Espanya a fets d’abans del 1977


L’Audiència de Barcelona va arxivar la querella per delicte de lesa humanitat que l’ajuntament de la ciutat i les germanes de Salvador Puig Antich, l’últim pres polític executat amb el garrot vil pel franquisme, van presentar contra un jutge del Consell de Guerra que el va sentenciar el 1974.

En el seu acte, que és ferm, l’Audiència de Barcelona argumenta que el delicte de lesa humanitat, encara que no prescriu, no es pot aplicar a Espanya a fets ocorreguts abans de 1977, quan el país es va adherir a el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, i recorda que la llei d’Amnistia aprovada aquest any impedeix investigar violacions de drets humans ocorregudes anteriorment.

La secció desena de l’Audiència sosté que, encara que aquesta llei d’Amnistia “avui no compliria els paràmetres” que s’exigeixen per garantir els drets de tots, va ser aprovada per un Parlament democràtic “i ha estat reafirmada en dues ocasions pel Congrés dels Diputats, l’última tot just fa dos anys “. “La conclusió és clara, la voluntat de poble espanyol és mantenir aquesta llei, pel que no podem com a tribunal emmarcat en el poder judicial plantejar-nos la legitimitat d’aquesta llei quan la voluntat del poder legislatiu és clara”, continua la sala, que recorda el “sentiment de reconciliació nacional” que buscava la mateixa, en el “context històric en què es va dictar”, per “acabar amb els vestigis de l’franquisme”.

Això malgrat veure “cert que una llei d’amnistia que exclogui la responsabilitat penal pot ser considerada com una actuació que restringeix i impedeix la víctima el recurs efectiu per reaccionar davant de la vulneració de el dret”. Per aquest motiu, recorda que és “tasca de l’legislatiu” i no del Poder Judicial derogar si així es considera oportú donat que, “mentre la mateixa segueixi estant vigent, els tribunals no poden deixar d’aplicar-la”.

El mateix passa, d’acord amb l’Audiència, amb el delicte de lesa humanitat, que tot i formar part de el Dret Internacional i estar inclòs en la Declaració Universal de Drets Humans, no es pot aplicar en el cas present perquè per a això seria necessària “la transposició a el dret intern”.

“Es tracta d’una qüestió jurídica que ha estat molt analitzada, i respecte a la qual no hi ha indici de dubte, en entendre que el principi de legalitat s’ha d’aplicar de manera estricta i per tant no permet el nostre ordenament la possibilitat que algú sigui condemnat per tipus penals que no estaven vigents en el moment de comissió dels fets, sense possibilitat d’excepció, encara que es tracti de normes de dret internacional consuetudinari”. En el moment dels fets, diu la sala, no existia el delicte de lesa humanitat.

La querella de l’Ajuntament de Barcelona, que va presentar el 2017, es dirigeix contra Carlos Rey González, actual advocat i exjutge del Consell de Guerra que va signar la pena de mort de Salvador Puig Antich, però la mateixa ja va ser desestimada per l’Audiència Provincial el maig del 2019, quan es va decretar el sobreseïment de la causa.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats