Lleida
-2/9° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Aspid impulsa la seva nova Unitat d'Atenció Infantil i Juvenil per als trastorns cognitiusAquesta unitat es va estrenar el 2018 amb deu pacients i aquest any es preveu atendre el doble de joves


El Servei de Rehabilitació Funcional d'Aspid, NeuroLleida impulsarà aquest any la Unitat d'Atenció Infantil i Juvenil que es va crear el segon semestre del 2018 arran de la gran demanda de la població.

Aquest és un servei especialitzat en l'atenció de nens i adolescents des dels 0 fins als 16 anys que presenten dificultats cognitives, de la parla o la conducta, ia les seves famílies. La logopeda d'Aspid, Alba Sánchez, va explicar durant la presentació del balanç del 2018 de NeuroLleida que aquesta unitat aborda "trastorns específics de l'aprenentatge com la dislèxia, així com els trastorns de l'espectre autista, dany cerebral o trastorns de la comunicació". També atendrà trastorns de la parla i la deglució, a més de trastorns per dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat, trastorns del comportament i de l'estat d'ànim com són la depressió i l'ansietat. Sánchez va assenyalar com a principal dificultat del servei "fer la valoració i un cop aconseguida, es passa a la intervenció que consisteix en l'aplicació d'un programa de tractament integral", destinat a la millora de les àrees deficitàries que incorpora la família, escola i especialistes en tot el procés terapèutic.

Aquesta unitat es va estrenar el 2018 amb deu pacients i que aquest any es preveu atendre el doble de joves pacients. El servei consta d'un equip format per quatre persones entre psicòlegs, neuropsicòlegs i logopedes.

A més, també s'ofereixen xerrades a escoles i altres centres educatius sobre els trastorns de la parla i l'alimentació, del llenguatge i la dislèxia a més d'altres activitats complementàries. La presidenta d'Aspid, Bibiana Bendicho, va agrair a les diferents institucions i a les empreses col·laboradores el suport que fa possible que l'entitat "pugui oferir diferents serveis per millorar la qualitat de vida de les persones afectades per malalties neurològiques".

Resultats de l’any 2018

La directora assistencial de NeuroLleida, Olga Gelonch, ha explicat que el servei NeuroLleida va atendre l’any 2018 un total de 121 persones amb discapacitat física derivada de patologies neurològiques (dany cerebral adquirit, deteriorament cognitiu i demències, trastorns de moviment, patologies de la medul·la espinal, malalties de la motoneurona i patologies del neurodesenvolupament), un 12,5% més d’usuaris que l’any anterior. Cal destacar que en els últims quatre anys hi ha hagut una progressió ascendent de gairebé el 40%.

D’aquest total d’usuaris del 2018, 81 pacients van participar en algun dels programes de tractament; en 29 casos es va fer en un estudi de valoració i diagnòstic, i en 11 més un estudi de valoració seguit de l’inici del tractament. Es van atendre pacients de 5 fins als 94 anys, amb una mitjana d’edat de 51 anys, i el grup més nombrós de persones ateses va ser el de la franja d’edat compresa entre els 46 i els 65 anys.

Per diagnòstics, el 69% dels pacients atesos són persones adultes amb afectacions d’origen neurològic —que corresponen en la majoria de casos a pacients amb traumatismes cranioencefàlics, ictus, Alzheimer, fibromialgia, lesió medul·lar i mielopatia, etc.)—, seguits dels pacients amb afectacions traumatològiques (el 15%), psiquiàtriques (el 9%) i de l’àmbit infantil (el 7%). 

Els serveis més utilitzats han estat el de neuropsicologia (49 casos), fisioteràpia (42), logopèdia (19), psicologia (15), programes grupals interdisciplinaris (15) i teràpia ocupacional (11). Durant l’any 2018 es van dur a terme un total de 1.697 sessions de tractament individual (bàsicament de fisioteràpia i neuropsicologia) i programes grupals de rehabilitació funcional (té l’objectiu de retardar el procés de les malalties cròniques i va tenir 9 participants) i d’estimulació cognitiva terapèutica (es va iniciar l’any 2018 i va aplegar 7 persones), taller d’habilitats comunicatives (4 usuaris), de logopèdia neurològica (10 participants), d’estimulació lingüística i comunicativa (16 usuaris).

Treballant en la prevenció

Pel que fa a l’àrea de prevenció, que s’adreça a la població general a partir dels 50 anys, inclou els programes de millora de la memòria (amb un total de 346 participants) i els cicles de conferències de neuroprevenció. El programa multicomponent preventiu “Gent activa, ment en forma” va aplegar 180 participants el curs 2017-2018 i 20, el curs 2018-2019, mentre que els cursos de millora de la memòria van rebre el curs 2017-2018 un total de 60 participants del Segrià i la Noguera i el curs 2018-2019, 80 usuaris de les Garrigues i la Noguera.

Quant als cicles de conferències “Cuida’t, mou-te, pensa i somriu: les claus de l’envelliment saludable” i “La salut és gran!”, es van dur a terme 54 sessions de neuroprevenció en diferents municipis de les comarques de la Noguera, l’Urgell, les Garrigues i el Segrià, amb la participació de 973 persones.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats