Lleida
6/9° C (pluja)
97% 26 km/hBoris Johnson perd la majoria absoluta al ParlamentEl 14 d'octubre és la data més probable per a les eleccions britàniques


El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, va perdre ahir la majoria parlamentària a la Cambra dels Comuns a passar-se un diputat "tory" al Partit Liberal Demòcrata.

Philip Lee, diputat des de 2010, va anunciar en un comunicat el canvi de formació en estar en desacord amb la postura del Govern, que està "buscant de forma agressiva 01:00 Brexit perjudicial", va afirmar. Johnson comptava fins ara amb una majoria escassa d'un sol diputat, sumant als seus socis del Partit Democràtic Unionista d'Irlanda del Nord (DUP). L'anunci de Lee es va produir a l'reobrir el Parlament seves portes després del recés estiuenc, abans que els diputats intentin prendre el control de l'agenda aquesta nit per impulsar una llei que bloquegi la possibilitat d'un Brexit sense acord.

Diputats conservadors rebels i de l'oposició van sol·licitar al president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, que acceptarà la celebració d'un debat extraordinari i doni llum verda a una votació al final de la sessió, un mecanisme inusual quan no es tracta d'una iniciativa del Govern.

D'altra banda, el 14 d'octubre apareix com la data més probable d'uns comicis generals anticipats al Regne Unit, després que el primer ministre, Boris Johnson, deixés oberta la possibilitat d'un avançament electoral per la crisi del Brexit. La manca de consens sobre la retirada del Regne Unit de la Unió Europea va aprofundir la incertesa política al país, que s'afegeix a la determinació de Johnson de consumar el Brexit el 31 d'octubre, amb o sense acord.

Les sessions a la Cambra dels Comuns (baixa) es van reprendre ahir després del recés de l'estiu, en el començament d'una setmana crucial per al procés de sortida del Regne Unit del bloc europeu i la decisió del "primer" conservador de suspendre el Parlament a partir de la propera setmana i fins al 14 d'octubre.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats