Lleida
8 / 26° C (sol)
97% 26 km/h


"Cal augmentar el nivell de la lliga; estem a anys llum de les potències sud-americanes "El seleccionador lleidatà de Catalunya, Jordi Rexach, fa un balanç positiu del Mundial


El Campionat del Món de Futsal ja és història, i mai millor dit per a la Selecció Catalana, que amb el seu 6è lloc final ha aconseguit la millor classificació mai obtinguda.

Jordi Rexach, seleccionador català, ha passat balanç d’un participació al Mundial que, amb la fredor de les xifres, situa Catalunya sisena del món, amb una primera fase perfecta, amb tres victòries en tres partits (França, Estats Units i Nepal), i una segona fase amb dos derrotes en dos partits (Sud-àfrica i Colòmbia). El 6è lloc final permet superar les dos anteriors participacions de Catalunya, que va ser 13a l’any 2007 (no va passar la fase de grups) i 7a al 2011 (va superar la fase de grups com a segona i va caure a quarts).

Fase de grups: França, Estats Units i Nepal

Rexach considera que “vam fer pràcticament el màxim de les possibilitats que teníem. Vam guanyar tots els partits de la fase de grups: el de França era el més difícil, perquè era el primer i era un rival que sabíem que tindria un nivell semblant al nostre. La solidesa defensiva, l'ordre en atac i en defensa, l'actitud en general i l'estratègia, amb dos gols de corner preparats, a més a més del fons d'armari (la segona unitat nostra era millor que la seva) ens van donar la victòria”. 

Els altres dos equips del grup eren, segons Rexach, “inferiors a nosaltres. Tant amb els Estats Units com davant el Nepal, l'èxit va ser guanyar amb força diferència i encaixant un gol en dos partits. No és fàcil no encaixar gols i no relaxar-se quan vas guanyant de forma tranquil•la. Ho vam fer i vam continuar tenint els mateixos signes d'identitat que al primer partit, però hi vam afegir millor resolució tant en l'atac posicional com en les transicions”.

Quarts de final: Sud-àfrica

Als quarts de final el rival va ser Sud-àfrica. “Eren millors, sobretot físicament eren enormement superiors, tàcticament no i tècnicament diguem que anàvem igualats. No eren, però, inaccessibles, i crec que fent un partit força bo se’ls hagués pogut guanyar”. Aprofundint en el partit, el seleccionador diu que “la primera part va ser igualada i, amb l’1-0 a favor, vam tenir una ocasió claríssima per posar-nos 2-0. No ho van fer i ens van empatar a un minut pel descans. En aquesta primera part defensivament vam estar bé i a la porteria també. Ofensivament ens va costar superar el físic del contrari i no hi va ajudar un arbitratge força permissiu. A la segona, hi va haver un intercanvi d’ocasions en tres minuts i ells les van fer tres gols i nosaltres ni un. A les estadístiques surten 11 ocasions de gol nostres, però no vam estar fins en la resolució. A partir del 4-1, ja vam anar sempre a remolc i ens va costar creure que podíem”, afegeix.

5è i 6è lloc: Colòmbia

El partit pel 5è i 6è lloc contra Colòmbia no va tenir història. Davant els colombians, campions en els dos últims Mundials i “amb jugadors professionals”, no hi va haver “res a fer”. “Eren molt superiors. De fet, Colòmbia era la favorita al títol juntament amb Argentina, i en aquell partit nosaltres ja teníem el cap fora de la competició. Van fer una mala primera part, que va acabar amb un 5-0 en contra. A la segona meitat van estar més bé, però ja estava tot venut”.

Balanç general

Com a balanç global, Jordi Rexach considera que “vam fer un bon Mundial, amb la millor classificació mai vista. Hem de tenir en compte, però, que estem a anys llum de les potències sud-americanes”. Rexach no vol oblidar destacar la tasca de tot el seu equip tècnic, “molt compromès, eficient i professional”, i la bona disposició dels jugadors, que han mostrat “un comportament, una actitud i una disciplina de 10”, motiu pel qual assegura que ha estat “un plaer dirigir-los a tots plegats”. De cara al futur, i per tal de millorar el nivell de la selecció, Rexach considera que “cal que augmenti el nivell competitiu de la Lliga” i que s’incrementin també “els dies d'entrenament dels equips, ja que entrenen només dos dies”.

Saavedra, Lamora i Rodoreda, entre els millors golejadors

Més enllà d’aquestes valoracions, Catalunya va aparèixer en diferents apartats al quadre d’honor del torneig. Per exemple, Sergi Saavedra va ser el tercer màxim golejador del campionat. Va marcar 8 gols i només va ser superat per l’argentí Diego Koltes i per Jhon Jairo Pinilla, la llegenda colombiana, que en van fer 10 cadascun. En aquesta llista també van aparèixer en els primers llocs José Miguel Lamora, amb 7 gols, i Eric Rodoreda, amb 5. 

De fet, el capítol golejador va ser on Catalunya va figurar més amunt, ja que, tret d’Argentina (44 gols marcats) i Colòmbia (30), cap altra selecció va superar els 29 que va anotar Catalunya.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats